• Home
  • Prima
  • Iohannis: Referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii

Iohannis: Referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii

iohannis holo 1

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți, la Palatul Cotroceni, declarații de presă înaintea consultărilor cu partidele și formațiunile politice reprezentate în Parlamentul României.

Vă prezentăm transcrierea declarațiilor de presă, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:

„Ne pregătim de sesiunea de consultări cu partidele politice. Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii și după ce am aflat cu toții rezultatele de la alegerile europarlamentare.
Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, însemnând în Constituție și în lege.
Avem, cu siguranță, cele două chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune – interdicția dată Guvernului de a emite ordonanțe de urgență în domeniul legilor justiției, a politicii penale și, sigur, trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea ordonanțelor de urgență și altor instituții decât Avocatului Poporului.

Și am putut să vedem chiar ieri ce bine ar fi fost să existe această cale de atac, fiindcă PSD, care a pierdut rușinos aceste alegeri europarlamentare, nu a știut să găsească răspuns mai bun la acest rezultat decât să se apuce de, ghiciți, iarăși ordonanță de urgență, și nu orice domeniu, chiar în domeniul alegerilor, mai exact alegerilor locale pentru Consiliile Județene, respectiv președinții Consiliilor Județene. O abordare fundamental greșită din partea PSD. Trebuia, PSD, după această palmă primită de la electorat să se abțină de la orice ordonanțe de urgență.
Acum, sigur, la consultări, pe lângă aceste două teme care sunt evidente, voi aborda și chestiuni legate de urmările politice ale votului pe referendum și pe europarlamentare. Este evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept în România. Este evident că trebuie să reluăm discuția pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a Președintelui, a Opoziției parlamentare, a asociațiilor de profil.

Este clar, pe de altă parte, că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în Uniunea Europeană. Și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor.
Iată că, în realitate, urmările acestui referendum sunt multiple, sunt pozitive pentru România și am de gând să convoc partidele și să discut atâta vreme cât reușim să implementăm total voința românilor.

AMPress

Parteneri