Iohannis: Reformele în domeniul Justiţiei nu mai pot întârzia. Așteptările românilor sunt actuale și legitime

Reformele în domeniul Justiţiei nu mai pot întârzia, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că procesul de revizuire a legilor în materie trebuie finalizat, iar „anomalii” precum cele generate de Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie trebuie înlăturate.

„Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent. Procesul de revizuire a Legilor Justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie înlăturate”, a afirmat şeful statului, la şedinţa de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe acest an, notează Agerpres.

Iohannis a făcut un apel la Plenul CSM să-şi folosească întreaga experienţă pentru ca România să facă paşi concreţi pentru reformarea sistemului de justiţie.

Distribuie prietenilor

El a susţinut că o atitudine proactivă, un dialog permanent şi onest cu autorităţile implicate, cu profesioniştii din sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale şi o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluţii la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetăţenii şi profesioniştii din Justiţie le aşteaptă.

„Îmi doresc ca discuţiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puţin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanţa propunerilor şi nu pe câştigul de imagine. Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate şi profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar şi către un dialog consecvent şi constructiv”, a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a amintit că, pe 8 decembrie, România va aniversa 30 de ani de la adoptarea Constituţiei care a trasat ţării o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de Justiţie.