• Home
  • Știri
  • Iohannis: Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România

Iohannis: Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România

iohannis brazilia

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială de două zile în Brazilia, s-a întâlnit, miercuri, cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, şi cu viceprimarul oraşului, Nilton Caldeira. Șeful statului a evidenţiat în discuţiile cu reprezentanţii autorităţile locale relaţiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu Rio de Janeiro, despre care spune că reprezintă un interes aparte pentru țara noastră.

„Preşedintele României a subliniat rolul activ al comunităţii româneşti din Brazilia în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural”, arată Administraţia Prezidenţială. În cadrul discuţiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relaţiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice şi protecţia mediului, dezvoltarea durabilă, educaţie şi cultură.

Iohannis a prezentat oportunităţile economice oferite de România şi a invitat investitorii din regiune să vină în ţara noastră, menţionând faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii. Şeful statului a precizat că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru economic, cultural şi istoric definitoriu pentru Brazilia. Preşedintele Iohannis a încurajat intensificarea colaborării în domeniul mediului, apreciind implicarea intensă a autorităţilor din Rio de Janeiro în aspecte legate de acest domeniu.

În prezenţa şefului statului, a fost semnat un memorandum de înţelegere care vizează cooperarea în domeniul mediului.

Memorandumul de înţelegere între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România şi Guvernul statului Rio de Janeiro vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversităţii şi ecosistemelor, precum şi al gestionării şi monitorizării pădurilor. Documentul a fost semnat de viceguvernatorul Thiago Pampolha Goncalves şi de ambasadorul României în Brazilia, Monica-Mihaela Ştirbu.

„Din discuţiile cu autorităţile locale a reieşit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi oraşele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban şi gestionarea suboptimală a deşeurilor. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat faptul că tranziţia către oraşe sustenabile necesită inovare, investiţii în cercetare şi dezvoltare, dar şi cooperare internaţională pentru a învăţa din bunele practici dezvoltate în diferite state”, arată Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres, citată de digi24.ro.

În cadrul discuţiei cu autorităţile locale din Rio de Janeiro, şeful statului a remarcat importanţa parcurilor pentru calitatea vieţii în mediul urban, dar şi nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetaţie, exprimând şi deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două ţări în aceste domenii, indică sursa citată. „Preşedintele României a remarcat că o tranziţie verde de succes presupune şi investiţii în educaţie, accentuând faptul că educaţia privind schimbările climatice şi mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România şi Brazilia pot coopera, la nivel central, dar şi la nivel local”, a menţionat Administraţia Prezidenţială.

Întâlnirea cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro a avut loc la Palatul Guanabara, sediul oficial al guvernului statului Rio Janeiro.

Mai mult aici

Parteneri