• Home
  • Prima
  • Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk

Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk

iohannis cotroceni

După recunoașterea de către Rusia a „independenței” entităților separatiste din estul Ucrainei, președintele Klaus Iohannis a transmis că „acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.
Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”, arată președintele Iohannis, într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Totodată, șeful statului subliniază că Rusia încalcă obligațiile Acordurilor de la Minsk și amenință prin acțiunile sale „pacea și securitatea globale”.

„De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, susține Klaus Iohannis, potrivit comunicatului citat.

AMPress

Parteneri