• Home
  • Știri
  • Iohannis: Sunt convins că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii își va proba succesul prin moștenirea de lungă durată și cât mai bogată pe care o va lăsa culturii

Iohannis: Sunt convins că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii își va proba succesul prin moștenirea de lungă durată și cât mai bogată pe care o va lăsa culturii

iohannis bruxelles 3

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj în cadrul ceremoniei de deschidere a Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în care a felicitat cetăţenii Timişoarei și a urat „mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei orașului de pe Bega din secolul XXI”.

Redăm mesajul președintelui:

„Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi își valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu a fost uşor de obţinut, 14 oraşe din România fiind înscrise într-o competiţie puternică. Timişoara a fost cea care a primit laurii pentru că a prezentat un program ambiţios şi novator. Light Your City a câştigat prin viziunea pe care o promovează, care nu doar fructifică resursele culturale ale oraşului şi ale zonei în care este situat acesta, dar propune un înnoit angajament civic și are drept obiectiv transformarea Timişoarei într-un pol cultural de relevanţă europeană. Vă doresc ca acest deziderat să se împlinească!

De la decizia juriului european din 2016 și până astăzi a fost parcurs un drum greu, care a presupus eforturi susținute pentru a depăși momentele extrem de dificile care au afectat punerea în practică a proiectului. În ciuda obstacolelor apărute, ați demonstrat hotărâre și o foarte bună capacitate de organizare pentru a câștiga această veritabilă cursă contracronometru a pregătirii programului cultural pentru lansarea sa de astăzi.
Am acordat Înaltul Patronaj nu doar unui proiect cultural de excepție, ci și ca recunoaștere a faptului că, așa cum spune sloganul programului, timișorenii au dovedit că vor și pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară.
Timișoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluției și s-a născut speranța că România poate redeveni parte a Europei libertăților și democrației, răspunde astăzi provocărilor unei lumi aflate în căutarea unor noi echilibre. O face prin energiile marilor sale resurse culturale, educaționale și științifice.

Atunci când, la sfârșitul anului, programul cultural se va fi încheiat formal, vă doresc să constatați că un astfel de proiect ambițios nu se termină niciodată la căderea ultimei cortine. Sunt convins că Timișoara – Capitală Europeană a Culturii își va proba succesul prin moștenirea de lungă durată și cât mai bogată pe care o va lăsa culturii.

Dragi timișoreni,
Dragi bănățeni,
Vă urez să vă bucurați de ceea ce Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii vă va oferi, să primiți și să dați mai departe, cu generozitate, lumina creației și a cunoașterii!”

Parteneri