AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis: Suntem de acord să promovăm al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei

România este de acord cu al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, care privește importurile de petrol și gaze, potrivit anunțului făcut de la Bruxelles, luni seară, de președintele Klaus Iohannis, în marja Consiliului European dedicat situației din Ucraina. “Dar pentru a nu fi surprinși de evoluție, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită ‘clauză de solidaritate’ în text și voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a declarat Klaus Iohannis.

“Temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate, evident, și pentru noi. Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina. Este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar și de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată și cu altă temă, securitatea alimentară”, a spus Iohannis, potrivit stiri.tvr.ro.

“Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care, aici la Bruxelles, se discută deja de câteva săptămâni. Este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancțiuni, dar pentru a nu fi surprinși de evoluție, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru, în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a adăugat președintele.

Este posibil să fie introdusă și o clauză de temporizare, a precizat președintele Klaus Iohannis.
Reuniţi la summit, liderii celor 27 de state membre ale UE vor discuta un compromis elaborat luni dimineaţă şi care ar permite adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei.

Ideea acestui compromis este ca şefii de stat şi de guvern să convină în principiu pentru un embargo asupra petrolului rusesc, dar să lase pentru mai târziu detaliile implementării acestuia – aceasta fiind clauza de temporizare la care s-a referit și Klaus Iohannis.

Va fi abordată și problema sincopelor în lanțurile de aprovizionare.

“Una dintre sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare, și de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta și vom căuta soluții. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportată din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta”, a declarat șeful statului.

“Avem și alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populație – energie, prețurile la energie. Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menține prețurile la energie la un nivel competitiv și, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a menționat președintele.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!