• Home
  • Prima
  • ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară

ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară

ÎPS Teodosie nu va ajunge mitropolit al Tomisului. Arhiepiscopia Tomisului a transmis în luna februarie 2021 o adresă către Sfântul Sinod al BOR prin care solicita „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”.

În adresă, ÎPS Teodosie arăta faptul că la Tomis ar fi activat cea mai veche mitropolie. Conform unei cutume, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vine de la cea mai veche mitropolie activă, în prezent fiind cea a Moldovei.

Secretarul Sfântului Sinod, episcopul Varlaam Ploieșteanu, din încredințarea patriarhului, îi răspunde în luna aprilie arhiepiscopului Tomisului cu privire la dorința sa de reactivare a mitropoliei.

Mai întâi, Sf. Sinod îi reamintește lui Teodosie că în anul 2009 s-au decis condițiile în care o episcopie cu cel puțin 300 de ani vechime poate fi ridicată în rang, iar Tomisul nu îndeplinește aceste condiții.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod, potrivit dobrogealive.ro.

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

Sfântul Sinod nu a ratat ocazia de a-i reaminti lui Teodosie că „în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române.”

Mai mult aici

Parteneri