Isărescu: E greu să împaci ce vrea populaţia cu ce poate să dea economia

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat luni că între banca centrală şi Parlament sau Guvern nu are loc un conflict, dar este dificil de armonizat ceea ce vrea populaţia cu cât poate da economia.
„Parlamentul a creat o instituţie independentă (n.n.- BNR) care vine şi spune cât poate economia. Ei spun ce vrea votul popular, noi spunem cât poate economia – trebuie să ne întâlnim undeva”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul unui briefing de presă după şedinţa de politică monetară, potrivit Mediafax.
„Modelul nostru evaluează excesul sau surplusul de cerere, respectiv consumul care nu e susţinut de producţie. Comisia Naţională de Prognoză a estimat că acest excedent este mai redus, noi am venit cu varianta noastră. Dar te uiţi la balanţa contului curent şi constaţi cu cât importurile au depăşit exporturile, şi atunci nu mai poţi să minţi, e ca şi cerneala pe hârtia de turnesol. Atunci e cam târziu”, a spus guvernatorul, referindu-se la divergenţele privind structurarea bugetului.
„Dânşii spun, din sondaje, ce vrea votul popular, noi arătăm, cu cifre, cât poate da economia”, a mai precizat Isărescu.