AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Israelul acuză Iranul de atacul asupra petrolierului din largul coastelor Oman, care a ucis un ofiţer român și un britanic

„Iranul nu este doar o problemă israeliană, ci un exportator de terorism, distrugere și instabilitate care ne dăunează tuturor. Lumea nu trebuie să tacă în fața terorismului iranian care dăunează și libertății transportului maritim„, a spus ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid într-o declarație.

Petrolierul MV Mercer Street, operat de compania londoneză Zodiac Maritime, a fost atacat joi în largul coastei Oman. Compania, deţinută de un israelian al cărui tată a fost născut ăn Galaţi, a declarat că investighează atacul.

Cu toate acestea, detaliile atacului asupra tancului petrolier cu pavilion liberian rămân neclare. Iranul nu a comentat încă acuzațiile. Incidentul pare a fi o escaladare gravă a tensiunilor din regiune, iar unele relatări vorbesc despre implicarea unei drone..

Evaluarea în Israel a fost că au existat două atacuri asupra navei, la distanță de câteva ore. Primul nu a provocat pagube, iar al doilea a lovit puntea vasului, provocând victimele.

Tensiunile au escaladat în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancțiunile împotriva Iranului în 2018, după ce președintele de atunci, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul nuclear din 2015 de la Teheran cu puterile majore.

Statele Unite ia în consideră eventualitatea ca Iranul să obțină arme nucleare, o ambiție dezmințită de Teheran, ca o amenințare directă la adresa aliatului său Israel.

 

Ynet, BBC, Reuters

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!