Istoria balerinilor, preferații tuturor femeilor

ballerina shoes

Balerinele … cele mai grațioase femei, par niște lebede cu brațele lor subțiri, gâtul lung arcuit în sus și picioarele ce par să se înfigă în podeaua scenei … Aceste ființe grațioase poartă î încălțăminte ce le permite nu numai să arcuiască laba piciorului perfect prin flexibilitatea sa, dar și să desăvârșească această imagine a grației feminine.

Probabil că azi nu există femeie care să nu aibă măcar o pereche de balerini în garderobă. Indiferent că ai 20 de ani sau 60, dacă ești scundă sau înaltă, oricum ar fi balerinii nu sunt numai extrem de comozi, dar și foarte în tendințe indiferent de an.

Dar cum de au ajuns balerinii să se transforme din pantofi de sport în pantofi de stradă? Haideți să vedem împreună istoria interesantă a acestui delicat tip de pantof. 

Cum a început totul: flexibilii de balet

În secolul al 16-lea atât bărbații cât și femeile purtau un tip de pantof cu un toc mediu, ușor curbat, cu vârful ascuțit și foarte ornați, cu danteluri în special. Acest tip de pantof era folosit și în balet. Da, la început balerinii foloseau pantofi cu toc. Partea din față a acestui pantof era și ușor flexibilă, în primul rând datorită formei tălpii care era ușor arcuită înspre interior. Acest design deosebit îi făcea „potriviți” pentru a fi purtați de către artiștii spectacolelor de balet.

Povestea spune că una dintre cele mai mari balerine ale secolului al 18-lea, Marie-Anne de Camargo a fost prima care a renunțat la acest tip de pantof cu toc și a purtat pe scenă „papucii” săi de casă, care erau încălțări normale, dar fără tocuri. Lipsa tocurilor îi permiteau acesteia o mult mai mare liberate de mișcare și o varietate de flexuri ale piciorului ce erau anterior incomodate de prezența tocului. Spre sfârșitul secolului deja apăruseră poantele, similare cu cele existente azi, doar că mult mai dure și mai pătrate.

Totuși abia în 1832, poantele au fost purtate oficial de către o balerină în timpul unui spectacol pe scenă. Poantele permiteau acestora să stea mai mult timp pe vârfuri și să efectueze astfel mișcări mult mai complexe și rotiri aproape perfecte. Problema cea mai mare rămânea însă faptul că acest vârf nu oferea nicio stabilitate și nici confort.

Un italian la New York a oferit soluția pentru această problemă, dar abia la finalul secolului al 19-lea. Salvatore Capezio a fost angajat la un atelier de reparat poante pentru artiști. Acesta a realizat că acestea se stricau foarte repede și în plus erau extrem de incomode. El a capitonat interiorul poantelor cu bucăți de material, apoi a creat o talpă de piele mai groasă, dar mai flexibilă. Astfel s-au născut noile poante, dar a apărut și ideea de flexibil. Flexibilii sunt pantofi de balet, dar care nu au poante, ei fiind creați pentru cei mai mici și pentru începătorii din balet. 

Când s-a produs trecerea la pantof de stradă

Putem spune că ceea ce a transformat poantele sau flexibilii în pantofi de purtat pe stradă este dragostea de mamă. În 1947 Rose Repetto, producător de pantofi de dans a realizat o pereche de balerini special pentru fiul său pe numele său de scenă Roland Petit. Aceștia erau mai comozi și aveau o talpă mai stabilă. Realizările sale în materie de poante pentru balet au atras atenția unui celebru designer american ce a inclus acest tip de pantofi în colecția sa. Aceștia au fost prezentați în cadrul unui pictorial în Vogue, dar totuși adevărata lor faimă a venit abia atunci când o vedetă a intrat în joc.

În 1956 Brigitte Bardot a comandat o pereche de balerini roșii de la Repetto pentru a-i purta în filmul regizorului Roger Vadim „Și Dumnezeu a creat Femeia”. Succesul fantastic al acestui film, frumusețea lui Brigitte Bardot, culoare deosebită, simplitatea modelului, toate acestea au contribuit la popularitatea acestui pantof nou și neobișnuit. Apoi, un an mai târziu, un alt simbol al stilului feminin, Katherine Hepburn a purtat o pereche de balerini negrii în filmul „Mutra Nostimă” („Funny Face”).

Nu cred ca mai este nevoie să menționăm că ulterior unele dintre cele mai importante simboluri ale stilului au purtat cu grație și rafinament acești balerini: Jackie Kennedy, Lady Diana, etc. 

Balerini în moda de azi

Este imposibil să nu ai măcar o pereche de balerini în dulap. Aceștia, deși nu au toc sau eu știu ce alte accesorii deosebite pot fi extrem de eleganți doar prin simplitatea lor. Cu vârf rotund sau ascuțit, cu accesorii sau nu, din piele sau din material textil, balerinii se potrivesc tot timpul oricărei ținute sau siluete. Gingășia și finețea pe care o adaugă unei ținute sunt de necontestat.

O pereche de balerini se potrivește unei rochii lungi sau scurte, dar și unei perechi de pantaloni lungi sau scurți. Îi putem purta la un cocktail, dar și la slujbă în fiecare zi. Poți cumpăra balerini cu o talpă subțire similari celor purtați azi de balerine, dar poți opta și pentru o talpa mai groasă un pic ce poate avea chiar un foarte mic toc. Există modele ce sunt prinse pe gleznă sau prinse peste picior cu elastice.

Nu putem uita că Chanel a creat o pereche de balerini absolut special ce au partea rotundă din față creată cu altă culoare și de multe ori cu alt material. 

Azi, nu există colecție de pantofi indiferent de numele din spatele său care să nu includă măcar o pereche de balerini. Acești pantofi de o finețe și o gingășie deosebite sunt un element nelipsit di garderoba femeilor. Balerinul se poate purta oricând și cu orice.

Parteneri