• Home
  • Prima
  • Italia, campioana Europei, după o victorie de infarct la englezi acasă. Peninsularii le suflă insularilor trofeul

Italia, campioana Europei, după o victorie de infarct la englezi acasă. Peninsularii le suflă insularilor trofeul

italia bate

Italia, cu un joc curajos, prelungind seria formidabilă a victoriilor de până acum, se impune  pe Wembley. Englezii, încurajați de Regină, cu viitorul rege în tribună, trăind ca orice microbist fazele la intensitate maximă, cu galerii pline de englezi, fiindcă pe italieni i-a oprit pandemia la graniță, pierd de sub nas trofeul mult râvnit.. Insularii o încasează acasă de la peninsulari, după ce au condus din minutul doi și păreau cu sacii golurilor în căruță. Dacă prima repriză a fost a lor, meciul a rămas al italienilor, nu doar în repriza a doua, ci cu totul.

Italia – Anglia 1-1 (3-2 d.l.d). ”Squadra azzurra” a câștigat Campionatul European! Gianluigi Donnarumma, erou, scrie  Digi Sport,  de la care preluăm mai jos detaliile fotbalistice:.

”Anglia a început perfect partida de pe stadionul ”Wembley” și a reușit să deschidă scorul după doar două minute, prin Luke Shaw, care a înscris cel mai rapid gol din istoria finalelor de Campionat European.

După marcarea golului, Anglia a continuat pe toată durata primei reprize să controleze partida, dar și să se apere compact, fără să-i permită Italiei să își creeze șanse importante la poarta lui Jordan Pickford.

Partea a doua a avut, însă, o desfășurare diametral opusă. Italia a început în atac repriza și a amenințat poarta lui Jordan Pickford de două ori prin același Lorenzo Insigne, în minutele 50 și 53.Fotbalistul lui Napoli a avut șansa de a marca și în minutul 57, dar Jordan Pickford s-a opus. Cinci minute mai târziu, Italia a confirmat momentul bun și a avut o nouă șansă de a marca, prin Federico Chiesa, al cărui șut a trecut puțin pe lângă poartă. În minutul 64, a venit și momentul Angliei să riposteze, prin John Stones, care a trimis periculos cu capul, însă peste poartă.

La trei minute de la șansa Angliei, Italia a reuști să restabilească egalitatea, prin Leonardo Bonucci, care a trimis în poartă un balon ricoșat din bară după execuția lui Marco Verratti. Italia a avut chiar șansa de a prelua conducerea în minutul 74, dar Domenico Berardi a ratat din poziție bună și meciul a ajuns în prelungiri.

În prima parte a prelungirilor, singura șansă mare de gol a aparținut Italiei, în minutul 103, când Jordan Pickford a ieșit inspirat și a respins centrarea excelentă a lui Emerson. Din devierea portarului englez, balonul a ajuns la Andrea Belotti, care a șutat pe lângă poartă.

Nici în repriza a doua a prelungirilor nu s-a putut face diferența între cele două echipe, astfel că s-a trecut la loviturile de departajare.

Italia, noua campioană europeană
Domenico Berardi a transformat primul, iar Harry Kane a egalat imediat pentru Anglia. Andrea Belotti a ratat a treia lovitură de departajare și Harry Maguire a încheiat a doua serie cu gol și a adus Anglia în avantaj. Italia a înscris prin Leonardo Bonucci, în timp ce Marcus Rashford a ratat și egalitatea a fost din nou stabilită.

În a patra serie, Federico Bernardeschi a transformat sigur și Gianluigi Donnarumma a apărat execuția lui Jadon Sancho. Jorginho a fost desemnat al cincilea executant al Italiei, iar golul său ar fi trimis trofeul la Roma, dar fotbalistul lui Chelsea a ratată. Eroare lui Jorginho a fost corectată imediat de Gianluigi Donnarumma, care a reușit să pareze și execuția lui Bukayo Saka și Italia a câștigat, pentru a doua oară în istorie Campionatul European. Primul trofeu continental obținut de ”squadra azzurra” a fost la ediția din 1968, astfel că performanța a fost repetată după 53 de ani”.

Acestea sunt datele, minutele, numele alergătorilor după balon. Mai sus de toate a fost însă ambiția, dăruirea totală. Și nițel noroc. Selecționerul englez a avut proasta inspirație de a introduce pe final niște puști aprigi în loviturile de la 11metri. Toți au ratat. Brexitul abia acum și-a arătat fața răzbunătoare. Europa bate, iar fețele luminoase la început ale suporterilor englezi arătau  la sfârșit ca la însoțirea cu pălăria în mână a mortului spre groapă!

L. Prahoveanu, AMPress

Parteneri