Joi, Sfânta Emma. Protejează văduvele și face minuni și dincolo de moarte

Pe 19 aprilie, Biserica Catolică o pomenește pe Sfânta Emma văduva. Este simbol al milosteniei și al binefacerilor.
Fiică de nobil, a fost căsătorită cu fiul ducelui Hermann Billung. Împăratul Otto al III-lea le-a dăruit palatul din Stiepel, în care Emma a construit biserica dedicată Fecioarei Maria. Cuplul a avut un singur copil, care a devenit ulterior episcop de Paderborn. După moartea soțului ei, Emma s-a retras într-o locuință mai modestă, contribuind cu bani la acțiuni caritabile, dar și la catedrala din Bremen.
A fost recunoscută drept întemeietoarea mai multor lăcașuri de închinăciune, iubitoare a celor sărmani și autoarea multor acțiuni de binefacere. Și-a dăruit averea în scopuri caritabile și a ajutat multe biserici și mulți sărmani.
Unele legende spun că, atunci când mormântul ei a fost deschis, trupul i s-a transformat în țărână, mai puțin mâna dreaptă, relicvă păstrată și azi la mănăstirea Sfântului Ludger de la Werden, lângă Düsseldorf. Nu se știe cum au ajuns moaștele sfintei tocmai acolo. Totuși, restul trupului Sfintei Emma, lipsit de mâna dreaptă, se odihneşte în Catedrala din Bremen. Mii de oameni, în special văduve, vin să i se închine, an de an, fiind cunoscută pentru minunile ei.

Sursa – libertateapentrufemei.ro