Joi, Sfânta Tecla, tămăduitoare și mare făcătoare de minuni

Sf Tecla 1

Sfânta Tecla, Mare Muceniță, cea „întocmai cu Apostolii” este pomenită în Biserica Ortodoxă la data de 24 septembrie.

Sfânta Tecla s-a născut în cetatea Iconiei, la 420 km de Constantinopol. Ea a fost prima dintre femei care a avut de suferit pentru credința curată în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. A reușit să reziste ispitelor și a înfruntat toate relele, fiind un exemplu de puritate.

Hotărârea de a alege fecioria i-a înfuriat familia, în special mama, care o logodise, la 18 ani, cu un tânăr pe care îl credeau de același rang. Dar Tecla a refuzat căsătoria și a fost prigonită. În plus, s-a poruncit ca Apostolul Pavel, cel care i-a împărtășit tainele Evangheliei, să fie izgonit. Dar Tecla s-a înverșunat și a părăsit casa părintească, în căutarea Apostolului. A ajuns în cetatea Antiohiei, unde un tânăr, Alexandru, renumit pentru viața lui de desfrâu, a încercat să o atragă în păcat. Numai că Tecla i-a rezistat și asta i-a adus suferință.

Fiind creștină, a fost dată pradă fiarelor sălbatice, dar animalele s-au aciuat blânde pe lângă ea. Cei ce au asistat la acele momente, văzând minunea, au trecut la creștinism. Până și conducătorul cetății a recunoscut puterea lui Dumnezeu și a eliberat-o pe Tecla. Sfânta Muceniţă a propovăduit numele lui Iisus Hristos în Listra, Derbe, până în Antiohia.

A revenit pe meleagurile natale și s-a retras în munți, unde a viețuit până la 90 de ani. Astăzi, capul sfintei se află la Domul din Milano. Morrmântul și moaștele sale sălășluiesc în Siria, la Maaloula, într-un așezământ de călugări care-i poartă numele.

La noi în țară, există o părticică din rămășițele pământești ale sfintei la Mânăstirea „Sfânta Tecla”, din localitatea Predești, la 11 km de Craiova.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Parteneri