Tatiana, Sfânta Muceniță prăznuită astăzi, joi, de Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este pomenită în calendarul creștin ortodox la 12 ianuarie.

A trăit la Roma în timpul împăratului Alexandru Sever (223-235). Sfânta Tatiana făcea parte dintr-o familie nobiliară, care avea credința în Hristos, dar o ascundea din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor. Deși ocupa funcții înalte în administrația romană, tatăl Sfintei Tatiana își păstra în taină credința creștină.
Sfânta Tatiana a ales să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași. Pentru virtuțile ei a fost aleasă în slujba de diaconiță a Biserici din Roma.
Deși împăratul Alexandru nu era un prigonitor — mama sa, Iulia Mamia, era creștină — în timpul lui au avut loc multe persecuții anticreștine, ordonate de guvernatori săi. Într-una din acestea a fost prinsă și Sfânta Tatiana și, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceiași soartă a avut și tatăl său (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).
Capul Sfintei Mucenițe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaștele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea și apoi la Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol. După ce Constantinopolul a căzut sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), boierii Craiovești au adus capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, în județul Vâlcea.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului și apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova.
Sursa documentării Agerpres, -”Viețile Sfinților”