AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Joia Mare. De ce se înroșesc ouăle în această zi

Astăzi este Sfânta și Marea Joi, căreia i se mai spune Joia Mare, zi în care se prăznuiesc patru evenimente din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia), rugăciunea din gradina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda.

Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale. Se spune ca ouale inrosite in aceasta zi nu se strica tot anul.

Sunt cateva legende referitoare la inrosirea oualor
Una dintre ele spune ca, intalnindu-se cu fariseii, Maria Magdalena le-a spus ca Hristos a inviat. Iar ei au raspuns ca Hristos va învia, cand se vor inrosi ouale din cosul ei. Si pe data, ouale s-au facut rosii.

O altă legendă creștină spune că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!