• Home
  • Prima
  • Jurma: „Omicron ucide de două ori mai mulți oameni în România decât în țările vecine”

Jurma: „Omicron ucide de două ori mai mulți oameni în România decât în țările vecine”

Octavian Jurma spune că este nevoie să ne pregătim pentru a 4-a doză (al doilea booster) înainte de revenirea din vacanță de vară.
Jurma subliniază că nu mai încearcă să convingă pe nimeni să se vaccineze, însă este îngrijorat că 2 din 3 care s-au vaccinat nu și-au făcut încă boosterul.

„Avem doar 13% din populație cu boosterul făcut, deși 42% s-au vaccinat. Acest simplu fapt este un eșec al eșecului campaniei de vaccinare. Eșecul asumat oficial al campaniei de vaccinare face ca Omicron să ucidă de 2 ori mai mulți oameni în România decât în țările cu rată mare de vaccinare pe care ne grăbim să le imităm cu relaxarea dar nu și vaccinarea”, spune medicul, potrivit romaniatv.net.

Conform unei statistici din Marea Britanie pe care o citează Jurma, fără vaccin protecția suplimentară față de deces este 0%, adică oamenii se bazează doar pe imunitatea naturală. De asemenea, vaccinul cu schemă completă (2 doze) asigură o protecție de 59% față de deces, iar boosterul (doză 3) asigură o protecție de 95% față de deces.

Un alt studiu citat de medic, publicat în „Science”, arată că vaccinurile induc diferențe semnificative în răspunsul imun și confirmă recomandarea pentru boosterul heterolog (încrucișat).

„Pentru cei care avem deja boosterul avem aici și un argument pentru a se da drumul la doza 4 cu vaccin heterolog (booster încrucișat) și în România. E păcat că domnul colonel dr. Gheorghiță a fost îndepărtat. Sub conducerea sa măcar partea tehnico-științifică a campaniei de vaccinare mergea foarte bine. Avem oricum vaccin de aruncat și o să mai vină milioane de doze, deci nu e o problemă de disponibilitate, ci una de bună credință. Dacă e prea costisitor să fie distribuit gratis, atunci permiteți farmaciilor să îl vândă și cabinetelor private să îl facă. Vaccinul este extrem de important tocmai pentru că măsurile externe de protecție ale organismului au fost abandonate și depindem acum aproape integral de cele interne, de imunitate. Din păcate imunitatea naturală este deja complet depășită odată cu apariția noilor versiuni ale Omicron. Noi încă ne luptăm cu BA.2 în vreme ce Omicron este deja la BA.2.10 și au început să apară și recombinările. Avem nevoie de vaccin să ținem pasul cu pandemia”, scrie Jurma pe Facebook.

Parteneri