Kelemen Hunor: Ne-am blocat la discuția pe premier. S-a propus rotația în trei, și cu premier UDMR

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat la Interviurile Digi24.ro că în acest moment se discută programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, însă discuția despre cine va fi premier este blocată. Acesta a precizat că s-a propus inclusiv varianta unei rotații „în trei”, în care și UDMR să dea premierul. De asemenea, liderul UDMR a vorbit și despre modificarea Constituției și care este viziunea sa despre această reformă.

Principalele declarații:
Cum va arăta Guvernul PSD-PNL-UDMR: Am început discuțiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut, și sigur PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înțelegere.
• Am început discuțiile pe structura guvernului. Nu cred că vor fi probleme și urmează discuția pe un acord politici. În mare vom păstra structura actuală. Sunt discuții să ducem Cercetarea la Educație, să ducem Secretarul General al guvernuluisă fie membru al Cabinetului.
• Am discutat câteva variante. Eu am propus să avem un Minister al Familiei pentru că avem o problemă demografică, pentru politici de familie e bine să avem o structură guvernamentală.
• Au fost și alte propuneri, dar se creionează 20-21 de ministere, nu are mare importanță.
• Trebuie să vedem care sunt așteptările societății și care sunt provocările pe termen lung pentru România.
• Trebuie să vedem dacă Ministerul Economiei trebuie să rămână așa sau scoatem IMM-urile. Am avut această discuție și ieri și urmează să continuăm discuțiile.
• Un om politic trebuie să știe să gândească pentru 10 ani înainte.
• Au mai fost încercări, dar din păcate România nu a avut un proiect de țară. Sunt câteva domenii unde trebuie să fim atenți. De exemplu, energia și Green Deal. Trebuie să vedem dacă putem stabili deziderate. Problemele demografice, dacă mergem tot așa, vom avea probleme pentru că până în 2050 lucruile vor fi catastrofale. Revizuirea Constituției: republică parlamentară sau republică prezidențială și ce facem cu independența justiției. De asemenea, independența în sectorul agricol și în industria alimentară. Poți să stabilești 3-4 domenii pe tremen lung. Se poate face o majoritate pentru aceste deziderate.
• Ieri când ne-am uitat pe agendă cu toții am fost de acord că trebuie să facem guvernul repede. Dacă prelungești mult va muri și această încercare și rămâne o singură soluție: alegerile anticipate. Există și această presiune leagată de pandemie, de rectificarea bugetului și pregătirea bugetului pentru anul viitor.
• Rămâneți vicepremier? Asta va decide partidul. Vom vedea, nu e un lucru extrem de important.

Premier prin rotație. Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.
• Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede.

Distribuie prietenilor

Continuarea aici