• Home
  • Prima
  • Kelemen Hunor: „Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare”

Kelemen Hunor: „Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare”

hunor 1

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, afirmă că ar fi neconstituţională gruparea localelor cu alegerile parlamentare în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL.

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a susținut preşedintele UDMR, potrivit b1.ro.

De asemenea, un alt inconvenient este pericolul de a bulversa alegătorul, care va primi nu mai puţin de 7 buletine de vot, transmite vicepremierul.

„Argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă. Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, afirmă Kelemen Hunor.

Parteneri