• Home
  • Știri
  • Kelemen Hunor: Rediscutarea intrării României în Schengen s-ar putea întâmpla în 2024-2025

Kelemen Hunor: Rediscutarea intrării României în Schengen s-ar putea întâmpla în 2024-2025

kelemen hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că discuția privind aderarea României la Schengen ar puta fi reluată abia în 2024-2025.

„Vom continua lupta pentru a intra în Spațiul Schengen și nu acceptăm șantajul Austriei. Cred că ceea ce se întâmplă de 11 ani de zile este inacceptabil. Cred că prima greșeală am făcut-o acum 11 ani când România a acceptat ca aderarea la Schengen să fie cuplată cu MCV”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.

„La Consiliul European nu se va discuta acest aspect, pentru că nu există atribuții la nivelul Consiliului European în privința Spațiului Schengen. Poate o declarație comună, puternică ar fi necesară, dar acolo nu se va schimba decizia luată în JAI”, a adăguat el.
Președintele UDMR spune că e puțin probabil ca președinția suedeză a UE să pună pe agenda Consiliului JAI acest subiect, în prima jumătate a anului viitor, iar la 1 iulie sistemul pentru Spațiul Schengen intră într-o revizuire mai amplă.

„Din acest punct de vedere, trebuie să fim conștienți că, dacă nu se va întâmpla ceva în prima jumătate a anului, rediscutarea intrării noastre în Spațiul Schengen nu se va întâmpla mai repede de 2024-2025”, a explicat Kelemen Hunor.

„Oricum, noi trebuie să protestăm ferm împotriva deciziei Austriei, care a fost o decizie incorectă, care e greu de explicat”, a adăugat el, amintind că până în 16 noiembrie Viena nu a avut obiecții față de aderarea României la Spațiul Schengen.

Parteneri