Klaus Iohannis, întrevedere cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei și cu președintele Republicii Mauritius

 

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, întrevederi cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Michaëlle Jean, şi cu președintele Republicii Mauritius, Ameenah Gurib-Fakim, în marja Conferinţei femeilor francofone. Evenimentul cu tema „Creație, inovație, antreprenoriat, creștere economică și dezvoltare: femeile se afirmă!ˮ este organizat de România în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei şi se află sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României.
În cadrul întâlnirii cu Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei, Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare a țării noastre cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Desfășurarea la București a Conferinței femeilor francofone (1-2 noiembrie a.c.), cel mai important eveniment francofon din regiunea noastră după Sommet-ul din 2006, este o confirmare în acest sens, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Totodată, președintele a evidențiat că lansarea, cu prilejul Conferinței, a rețelei francofone a femeilor antreprenor urmărește să stimuleze schimburile, investițiile și cooperarea dintre operatorii economici din întregul spațiu francofon, contribuind la aprofundarea obiectivelor Strategiei economice a Francofoniei din 2014.
La rândul său, Michaëlle Jean a manifestat deosebita sa apreciere pentru răspunsul prompt al Preşedintelui României la propunerea Organizației de găzduire a acestui eveniment la București, care, după organizarea Sommet-ului din 2006 de la Bucureşti, arată faptul că România este o ţară foarte importantă pentru Francofonie. Secretarul General al OIF a apreciat mobilizarea României pentru susţinerea păcii şi securităţii internaţionale, inclusiv la nivel regional, precum şi deschiderea veritabilă către lume a ţării noastre, care este un partener-cheie în cadrul OIF. De asemenea, a subliniat importanţa Conferinţei găzduite de România, la care participă aproape 700 de femei francofone, şi a Declaraţiei-Apel de la Bucureşti, care va fi adoptată de Conferinţă, inclusiv prin crearea rețelei francofone a femeilor antreprenor, care va contribui la întărirea antreprenoriatului feminin și la consolidarea dimensiunii economice a Francofoniei, în beneficiul deopotrivă al femeilor și bărbaților din spațiul francofon.
Cu prilejul întâlnirii, a fost accentuată totodată importanța susţinerii egalităţii de gen şi de şanse, respectiv a stimulării şi susţinerii mobilităţii şi interconectivităţii antreprenorilor francofoni, subiect asupra căruia OIF se va concentra, inclusiv cu sprijinul României.
Președintele României și Secretarul General al OIF au reiterat condamnarea fermă a atentatului terorist de la New York, combaterea terorismului fiind o prioritate pentru comunitatea internaţională, inclusiv pentru Francofonie.
În cadrul întrevederii pe care președintele României a avut-o cu preşedintele Republicii Mauritius, Ameenah Gurib-Fakim a exprimat aprecierea sa pentru organizarea Conferinţei la Bucureşti şi pentru implicarea României, a preşedintelui Klaus Iohannis personal, în susținerea egalităţii de gen. În acest sens, cei doi înalți oficiali au subliniat importanţa educaţiei tinerilor, încă de la nivelul familiei.
De asemenea, discuțiile au reliefat dorința comună a celor doi şefi de stat pentru dezvoltarea cooperării pe plan bilateral, inclusiv în domenii precum economia, turismul şi dezvoltarea contactelor interumane, precum și în cadrul diferitelor formate multilaterale, arată comunicatul citat.