Klaus Iohannis, la Varșovia: Am avut o sesiune dedicată relației transatlantice foarte bună și foarte constructivă

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, la Varșovia (Republica Polonă), o declarație de presă, la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări”.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:
„Ne-am întâlnit, aici, în Varșovia, într-un format foarte interesant, un format care se numește „Inițiativa celor Trei Mări”, și am avut un oaspete foarte special. În afară de participanții uzuali, care suntem țările din regiunea Adriatică – Marea Neagră – Baltică, am avut astăzi musafir pe președintele Statele Unite, domnul Donald Trump.
Am avut o sesiune dedicată relației transatlantice foarte bună și foarte constructivă, după care am avut ocazia să participăm la o manifestare într-o piață centrală din Varșovia, manifestare care, după părerea mea, a fost și foarte bine organizată, și conținutul discursului principal, al președintelui Trump, a fost foarte bun. A reiterat faptul că Articolul 5 este, evident, foarte important și va fi întru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim așa, care garantează că orice țară sprijină orice altă țară, dacă este nevoie.
Acum se desfășoară încă două sesiuni mai degrabă economice, foarte bune, cu teme foarte importante, legate în special de partea economică, de infrastructură. Reamintesc, cu această ocazie, că obiectivul principal al acestui format este discutarea și, evident, în perspectivă, realizarea unor coridoare Nord-Sud, care vin în completarea coridoarelor Est-Vest – și vorbesc de coridoare la modul general.
Este și vorba de transport rutier, de transport pe cale ferată, de transport de date, și așa mai departe, dar, sigur, și de transport de energie. Vorbim aici de transport – de exemplu, în cazul gazului, s-a discutat alternativa, interesantă, de altfel, care a apărut, cu gazul lichefiat. Toate acestea fac tema dezbaterilor noastre.
Un aspect mai special pentru noi a fost faptul că am invitat participanții să facem acest Summit anul viitor în România, invitație care a fost imediat acceptată”.

AMPress