Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 28-29 iunie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Pe agenda discuțiilor se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creștere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerț, migraţie, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relațiile externe ale Uniunii. În plus, vor fi abordate şi ultimele evoluții referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Cu privire la politica europeană de apărare, Președintele României se va referi la importanța cooperării structurate permanente (PESCO), salutând progresele înregistrate, în special cele din domeniul mobilității militare și amenințărilor cibernetice. Președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru inițiativele dezvoltate de către NATO și UE, destinate îmbunătățirii mobilității militare şi va reitera susținerea pentru intensificarea cooperării dintre UE şi NATO.
În cadrul discuțiilor pe teme economice, Președintele României va vorbi despre nevoia implementării reformelor menite să sporească reziliența economiilor statelor membre și va sublinia importanța acordată cercetării și inovării ca elemente-cheie pentru competitivitatea Uniunii”, informează comunicatul.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru menținerea unui climat atractiv pentru investiții în cadrul Uniunii Europene, arătând că România susține un sistem de impozitare echitabil și eficient al companiilor, care să fie adaptat noilor modele de afaceri în contextul digitalizării economiei.
„În domeniul comerțului, România rămâne un susținător puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, stabilit în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
Cu privire la viitorul buget al Uniunii post-2020, Preşedintele României va pleda pentru finalizarea negocierilor cât mai rapid posibil, dar şi pentru necesitatea identificării unor soluții echilibrate, care să fie acceptabile pentru toate statele membre.
Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene și a statelor sale membre şi, în acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării consolidării protecţiei la frontierele externe ale Uniunii și va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu țările de origine şi de tranzit ale migranților.

Distribuie prietenilor

În cadrul discuțiilor referitoare la Brexit, Președintele României va reitera importanța menținerii unei voci unitare și coerente a Uniunii Europene în procesul de negociere cu partea britanică, în vederea obținerii unui acord echitabil pentru toate părțile. Pentru România, prioritară este protejarea drepturilor și a intereselor cetățenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Ca atare, partea română va urmări ca prevederile Acordului de Retragere să conțină toate aspectele relevante agreate în cadrul primei faze a negocierilor”, conform comunicatului.
Vineri, 29 iunie, Preşedintele României va participa la Summitul Euro în format extins. În cadrul reuniunii, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că pentru țara noastră, ca stat care dorește să adere cât mai curând posibil la Zona Euro, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare are o importanţă majoră. Președintele României va arăta că deciziile în acest domeniu sunt foarte importante pentru viitorul întregii Uniuni Europene şi, în consecință, susține menținerea dezbaterilor în format extins, inclusiv cu participarea statelor membre care încă nu fac parte din Zona Euro.

AMPress