Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul egiptean

Președintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, consultări cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, în marja participării la Summitul UE – Liga Statelor Arabe, care se desfășoară la Sharm-El-Sheikh, Republica Arabă Egipt.

În cadrul întrevederii, președintele României a evaluat că relația dintre cele două state este foarte bună și solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiționali ai României în regiune și un factor esențial în asigurarea stabilității și securității regionale, aspect apreciat de țara noastră. Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri omologului egiptean pentru foarte buna organizare a Summitului UE-LSA, care are o importanță deosebită, precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi șefi de stat și-au exprimat interesul și hotărârea pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, pe toate dimensiunile de interes reciproc, cu accent pe dimensiunea economică. În acest context, Președintele României a exprimat satisfacția pentru nivelul în creștere al schimburilor comerciale bilaterale, care a ajuns în anul 2018 la peste 918 milioane USD, Egiptul devenind principalul partener comercial al țării noastre în regiune.

Distribuie prietenilor

Conform comunicatului citat, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea dezvoltării în continuare a acestora pentru a atinge potențialul foarte ridicat existent și a menționat interesul companiilor românești de a face afaceri și de a investi în Egipt. Pentru atingerea deplinului potențial al relațiilor economice, cei doi șefi de stat au agreat continuarea eforturilor sectoriale pentru diversificarea comerțului, stimularea investițiilor, stabilirea de parteneriate între companii din cele două țări și accesul comun pe terțe piețe.

„Președintele României a exprimat convingerea că următoarea rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, științifică și tehnică, care se va desfășura la Cairo în perioada imediat următoare, 26-28 februarie a.c., va avea un rol important în privința dezvoltării cooperării economice și sectoriale între cele două țări.
Ținând cont de faptul că în acest semestru România exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Abdel Fattah El-Sisi au fost de acord cu privire la importanța identificării unor proiecte de interes comun destinate spațiului african, care să aibă ca scop dezvoltarea unor domenii importante ca industria, inclusiv în domeniul high tech, educația, cercetarea, cooperarea în domeniul securității, cultura. România va acționa pe durata Președinției Consiliului UE ca un facilitator al dialogului în acest scop.

Totodată, în cadrul întâlnirii, a fost evidențiat faptul că România a fost în mod consecvent, din perspectivă bilaterală și, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene, un prieten și susținător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea, pe deplin, a implementării programelor UE de acordare de asistență și consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană -Egipt, care este important pentru stabilitatea, pacea și prosperitatea Mediteranei, ale Orientului Mijlociu, ale Africii, dar și ale Europei.
Președintele Klaus Iohannis a încurajat cooperarea și pe viitor între UE și Egipt, întrucât aceasta va contribui la soluționarea conflictelor, la construirea păcii și la abordarea mai eficientă a provocărilor politice și economice din aceste regiuni.
Președintele Abdel Fattah El-Sisi a mulțumit României pentru buna cooperare în cadrul regional și multilateral și a exprimat aprecierea deosebită pentru relația cu România de-a lungul timpului, inclusiv la nivelul UE. Președintele Republicii Arabe Egipt a subliniat că este o relație puternică pe care Egiptul dorește să o dezvolte și mai mult.

Cei doi șefi de stat au convenit să pună în valoare și mai mult în perioada următoare calitatea de Președinție a Consiliului UE deținută de România, respectiv de Președinție a Uniunii Africane deținută de Egipt.
De asemenea, Președintele României și Președintele Republicii Arabe Egipt au discutat despre o serie de provocări la nivel regional, cu accent pe combaterea terorismului și a migrației ilegale.
Președintele Abdel Fattah El-Sisi a acceptat cu plăcere invitația adresată de Președintele Klaus Iohannis de a vizita România”, informează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

AMPress