• Home
  • Știri
  • Klaus Iohannis și Salome Zourabichvili au semnat Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia

Klaus Iohannis și Salome Zourabichvili au semnat Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia

iohannis si presedintele georgiei

Președintele Klaus Iohannis a primit-o marți, la Palatul Cotroceni, pe Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația omologului român.

Vizita președintelui Salome Zourabichvili la București are loc în context aniversar, anul acesta România și Georgia marcând 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.
În cadrul întrevederii, cei doi președinți au semnat Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia.

„Prin semnarea Declarației Comune, împreună cu doamna Președinte, am stabilit Parteneriatul Strategic dintre România și Georgia, așa cum am agreat în cadrul întâlnirii noastre de la New York, din 2019. Prin acest Parteneriat Strategic, țările noastre urmăresc să-și îmbunătățească conectivitatea în domeniile transporturi, energie, dar și contacte interpersonale.

De asemenea, Parteneriatul Strategic va conduce la dezvoltarea și aprofundarea cooperării noastre privind agenda euroatlantică și europeană, inclusiv sub umbrela Parteneriatului Estic, precum și în domeniul securității.
România va rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai aspirațiilor Georgiei de integrare europeană și euroatlantică”, a spus președintele Iohannis, în timpul declarațiilor comune de presă.

„Am agreat cu doamna Președinte, în cadrul discuțiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spațiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.
Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală.
În plus, lucrăm cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual.
În același timp, discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.
Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului și îmbunătățirea conectivității între Uniunea Europeană și Georgia”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Parteneri