• Home
  • Știri
  • Kovesi, în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

Kovesi, în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua poziție, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

kovesi ucraina

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a participat, la Lviv, la conferința United4Justice, unde a avut și o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În discursul rostit la reuniune, șefa EPPO a spus că se află în Ucraina pentru a lua poziție împotriva „noului avatar al răului radical” și a susținut că Parchetul European trebuie să primească și competența de a verifica respectarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Este un privilegiu să mă aflu astăzi aici; un privilegiu la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”, a afirmat Codruța Kovesi în discurs, potrivit g4media.ro.

Ea a amintit că că, în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei Uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politică externă, financiară și economică.

„Această ultimă încercare de a preveni prăbușirea iminentă a Franței sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că «ambele națiuni, și chiar și cetățenii lor individuali, încă mai credeau în adâncul sufletului lor că pot scăpa și supraviețui singure, prin propriile eforturi separate».

Astăzi, suntem din nou martori la o tentativă de dominație, punând lumea în pericol de moarte. Suntem noi mai înțelepți decât predecesorii noștri?
Peste ani, istoria va analiza fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să îl ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoții noștri vor învăța, de asemenea, despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care noi ne-am îndeplinit responsabilitățile.

În zilele următoare, colegi mult mai calificați vor expune ororile agresiunii rusești. Veți discuta despre cum să îi tragem la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Doar acest fapt ne duce cu gândul la cele mai întunecate ore ale istoriei europene”, a subliniat Kovesi.

Mai mult aici

Parteneri