Kovesi, susținută de străini în Comisia LIBE şi atacată de români

 

Europarlamentarul Eva Joly si-a exprimat sustinerea fata de Laura Codruta Kovesi, mentionand ca nu crede informatiile furnizate despre fosta sefa a DNA.
„Sunt mandra de faptul ca se afla aici in ciuda groaznicei campanii pe care propiul guvern a lasat-o impotriva ei, noi nu credem ce se spune, ca stim ce se intampla când trimiti la inchisoare personaje importante sau când faci anchete la nivel inalt. Vreau sa o intreb ce masuri ar lua pentru a se asigura ca sunt respectate drepturile fundamentale ale eventualilor suspecti”, a intrebat europarlamentarul Eva Joly.
„Unul dintre principii este respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor implicate in anchete, aceasta va fi o prioritate. Pot sa va spun, ca procuror general si ca sef al DNA, ca au fost multe situatii in care constatând ca procurorii din subordine au emis acte nelegale, le-am infirmat. In situatia in care pot aparea astfel de situatii in Parchetul European, in care un procuror a incalcat drepturile fundamentale, trebuie luate masuri, diseminare a informatiilor catre toti procurorii pentru evitarea unor astfel de situatii”, a declarat Laura Codruta Kovesi.

Europarlamentarul român Cătălin Ivan i-a adresat mai multe întrebări Laurei Codruța Kovesi în Comisia LIBE. Acesta a întrebat-o de ce procurorii SRI au administrat probe în dosarele DNA și de ce s-a ajuns ca 40% dintre cei anchetați de către DNA au fost achitați.
”În ceea ce privește participarea ofițerilor SRI, precizez că aceștia nu au administrat probe. Conform legii, orice serviciu din România este obligat să trimită informații către structurile abilitate. Ofițerii SRI nu au administrat probe, acestea au fost administrate de către procurorii DNA.”, a spus Kovesi.
În ceea ce privește rata achitărilor, Kovesi a explicat că procentul real este de 13%, dar anul acesta a crescut din cauza faptului că Parlamentul a dezincriminat o serie de infracțiuni.
”Procentul de 40% achitări este fals. Menționez că de 6 luni nu mai sunt procuror șef al DNA, dar am citit recentul raport. Rata achitărilor în mod real este de 13%, restul de până la 36% se datorează faptului că au fost dezincriminate o serie de infracțiuni, în mod special abuzul în serviciu.”, a mai explicat Kovesi.

Distribuie prietenilor

Mai mult pe Stiripesurse.ro