• Home
  • Știri
  • La Centenarul Încoronării, o statuie a Reginei Maria, de mari dimensiuni, dezvelită la Alba Iulia

La Centenarul Încoronării, o statuie a Reginei Maria, de mari dimensiuni, dezvelită la Alba Iulia

statuie regina maria

O statuie a Reginei Maria, de mari dimensiuni, realizată la iniţiativa unor persoane private, a fost dezvelită sâmbătă la Alba Iulia, în proximitatea Sălii Unirii, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

La eveniment au participat Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu şi principesa Sofia, patriarhul Daniel, înalţi ierarhi ortodocşi, fiind prezente şi câteva sute de persoane.

Monumentala statuie a fost dezvelită de către Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, moment urmat de intonarea Imnului Regal de către Corala „Armonia”.

„Această statuie s-a realizat prin grija unor oameni de suflet”, a spus directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, potrivit Agerpres.

Realizată de sculptorul Mircea Rusu, statuia a fost realizată la comanda mai multor persoane private, printre care fostul procuror general Augustin Lazăr şi Mohammad Murad. Potrivit plăcii postate pe soclul statuii, printre cei care au avut rolul de mecena în acest caz se mai numără Matei Miko, Daniel Metz, Ioan Popa, dar şi familiile Alexandru Nicolici şi Dan Nicolici, Alexandra Lazăr, Septimius Cosmin Suciu, Iuliu Chiorean, Alexandru Rotaru, Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu şi Victor Florean.

Preşedintele Asociaţiei „Om pentru om”, Alexandru Nicolici, a spus că „cea mai importantă femeie din istoria României” este astăzi „dăruită de un grup de patrioţi adevăraţi”.

„Numele lor nu contează. În istorie rămâne Regina Maria, care este a noastră, a tuturor, iar cei care am făcut această donaţie suntem patrioţi pentru totdeauna”, a afirmat Alexandru Nicolici.

Statuia a fost amplasată deocamdată lângă Sala Unirii, însă ea va fi mai apoi mutată într-un alt loc din incinta fortificaţiei Vauban.

Parteneri