La Zagreb, manifestări de excepție dedicate celor 25 de ani de relații diplomatice între România și Croația

La 25 septembrie 2017, în prestigioasa Sală de Concerte Vatroslav Lisinski din Zagreb au avut loc concertul extraordinar susținut de maestrul Gheorghe Zamfir și recepția oferită de Ambasada României la Zagreb, evenimente dedicate aniversării a 10 ani de la aderarea României la UE și 25 de ani de relații diplomatice între România și Croația.
Au participat Kolinda Grabar Kitarovic, Președinta Republicii Croația, miniștrii croați ai justiției și sănătății, vicepreședinți ai parlamentului croat, reprezentanți ai vieții politice, economice, academice, culturale și ai mediilor diplomatice din Zagreb, numeroși membri ai comunității române din Croația.
În intervenția sa, Ambasadorul României la Zagreb, Constantin-Mihail Grigorie, a salutat parteneriatul dinamic pe toate planurile statornicit între cele două țări, cu o ascensiune de e xcepție a agendei politice bilaterale în acest an în care se aniversează un sfert de veac de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Croația, cu schimburi de vizite reciproce la nivel guvernamental, ministerial și parlamentar, un moment de referință pentru relațiile bilaterale fiind dialogul la cel mai înalt nivel care va avea loc la începutul lunii octombrie 2017, la București, cu ocazia vizitei pe care, la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, o va face în România Președinta Republicii Croația, Kolinda Grabar Kitarovic.

Ambasadorul României a evocat și proiectele realizate în acest an în contextul evoluției deosebit de pozitive a relațiilor dintre România și Croația, oferirea unei biserici comunității române din Croația, deschiderea liniei aeriene directe Zagreb – București și a Consulatului Onorific al României la Split.
Luând cuvântul în cadrul recepției, Președinta Republicii Croația a transmis felicitări României cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea la UE, salutând trendul pozitiv pe care îl înregistrează relațiile dintre România și Croația , cu o agendă politică bilaterală deosebit de bogată în acest an.
Exprimându-și satisfacția pentru realizarea vizitei pe care o va face săptămâna viitoare la București, șefa statului croat a evidențiat oportunitățile pentru intensificarea cooperării bilaterale oferite de apartenența la Trio-ul care va asigura Președinția Consiliului UE în anii 2019, 2020 și participarea la Inițiativa celor Trei Mări al cărei summit va fi găzduit în 2018 de România.
În prezența a peste 2000 de spectatori, maestrul naiului Gheorghe Zamfir a încântat publicul cu piese din repertoriul românesc și universal, marele artist român fiind aplaudat minute în șir la scenă deschisă.
Concertul a fost inițiat și organizat de Ambasada României la Zagreb, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.