AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Le Monde: România este cuprinsă de un puseu de febră militară

Îngrijorat de riscul proliferării războiului, Bucureștiul vrea să primească peste 10.000 de soldați americani și să achiziționeze submarine franceze, notează publicația franceză Le Monde, în articolul România – cuprinsă de un puseu de febră militară, semnat de Mirel Bran, potrivit stiri.tvr.ro.

O sută de nave înghețate în apele românești așteaptă să ajungă în portul Sulina, situat în sud-estul României. Aici se varsă Dunărea în Marea Neagră după ce a parcurs 2.850 de kilometri de la izvorul ei din Germania, în munții Pădurea Neagră. Blocajul a devenit zilnic în acest port, aflat la 170 de kilometri de portul ucrainean Odesa blocat de armata rusă. Războiul dus de Moscova în Ucraina îngrijorează România, țară situată la limita estică a NATO și a Uniunii Europene (UE), potrivit Le Monde.

Datorită apartenenței sale la Alianța Nord Atlantică din 2004, România a reușit să-și securizeze spațiul aerian și să-și consolideze sistemele militare. Dar deține doar un submarin vechi, care nu-i permite să-și asigure apărarea maritimă. Acesta este motivul pentru care Bucureștiul a apelat la Franța pentru a achiziționa submarine.

„Am semnat o scrisoare de intenție împreună cu ministrul francez al apărării pentru achiziționarea de submarine și elicoptere Scorpene”, a declarat ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, pe 19 iulie. Intenționăm să achiziționăm două submarine și două elicoptere. Suntem nevoiți să facem asta, pentru că Marea Neagră este din ce în ce mai aglomerată și plină de „rechini”. Până acum, am reușit să dezamorsăm aproximativ 20 de mine din apele noastre teritoriale din zona de conflict dintre Rusia și Ucraina”.

Mai mult aici

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!