AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Legea offshore a fost aprobată. Premierul Ciucă: Prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră va intra în sistem la sfârșitul lunii iunie

 

Legea offshore fost aprobată cu 249 de voturi „pentru” și 34 de voturi „împotrivă”, în Camera Deputaților, for decizional. Legea urmează să meargă la promulgare și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Este o lege extrem de importantă pentru România, pentru că stabileşte condiţiile de exploatare a resurselor offshore și onshore, ceea ce va permite câştigarea independenţei energetice.

„Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor parlamentari pentru că au înțeles cât de important este să avem gaz românesc în casele românilor, să devenim un stat independent energetic și un jucător în regiune”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu pe Facebook.

Am adoptat un set de măsuri privind stabilitatea regimului fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.De asemenea, a fost adoptată creşterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investiţiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, reglementarea regimului fiscal pentru perimetrele onshore de adâncime mai mari de 3000 m şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare, a adăugat ministrul.

„În privința resurselor de gaze, astăzi se va aproba legea offshore in Parlament. Vom crea astfel predictibilitatea si posibilitatea ca investitiile atat in exploatarea resurselor offshore cat si onshoire sa poată să demareze.

De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investițiile pe care Black Sea Oil&Gas le-a facut în Marea Neagră și după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem. Sigur, urmează celelalte, care ţin de investiţii, de o perioadă de lucru la nivelul celor două companii OMV – Petrom şi Romgaz. Există deja discuţiile şi proiectele asigurate, astfel încât, nu mai târziu de sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027, să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenţei necesare pentru economia românească, pentru consumul public, cât şi pentru a putea să dezvoltăm ramuri în industria petrochimică şi, de ce nu, să exportăm gaz”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, potrivit stir.tvr.ro.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!