Lia Olguța Vasilescu îi enervează pe investitorii români, cei care susțin bugetul țării

O scrisoare dură a fost expediată ministrului Lia Olguța Vasilescu, cea care nu pricepe sau nu vrea să priceapă câteva lucruri de bun simț în economia funcțională de piață, conform textului. Mai mulți investitori români, cadre didactice şi economiști de marcă au expediat ministrului Olguța Vasilescu scrisoarea de mai jos, care să fie și spre știința președintelui Iohannis și a premierului Tudose:
„Salariul trebuie să fie reglat de cerere şi ofertă, piaţa forţei de muncă trebuie să fie liberă şi nu credem că salariul minim trebuie fixat printr-o lege. Salariul minim ne aminteşte de mercurialul de pe vremea comunistă, când statul afişa în pieţe preţuri minime la produse. Mediul de afaceri îşi doreşte salarii mai mari la bugetari dar cu păstrarea anvelopei salariale globale şi o distribuţie corectă a valorii între capital şi resursa umană.
Aşa cum atestă studiile ştiinţifice, şi aşa cum susţine şi majoritatea specialiştilor din domeniu, creşterea salariului minim creşte rata şomajului în rândul tinerilor şi al persoanelor slab calificate. Nu este de mirare că o astfel de politică are repercusiuni directe asupra evoluţiei de colectare a veniturilor de taxe şi impozite, conform datelor furnizate de către Comisia Europeană, România înregistrând o scădere drastică de la 28,1 (%PIB) în anul 2015 la 25,5 (%PIB) în anul 2017. Deşi măsurile propuse se vor a fi măsuri sociale, de fapt, ele reprezintă în mod fundamental măsuri anti-sociale, lovind exact în populaţia săracă: persoane cu nivel redus de instruire, tineri fără experienţă, categorii sociale defavorizate sau discriminate”.
În scrisoarea trimisă ministrului Lia Olguța Vasilescu, dar și opiniei publice, se atrage atenția că va crește șomajul, iar zeci de mii de întreprinderi mici și mijlocii vor trebui să-și sisteze activitatea.
AMPress