• Home
  • Editoriale
  • Liberalul Gigel și moțiunea de cenzură corect scrisă și imbecil citită

Liberalul Gigel și moțiunea de cenzură corect scrisă și imbecil citită

lucian avramescu 2 4

Gigel Știrbu, cititorul liberal al moțiunii de cenzură, într-un parlament gol de președinte de Senat, de premier și de toți gură cască ai bugetului care-i hrănește abundent, are dreptate, chiar dacă nu mi-e simpatic. Guvernul ar trebui să cadă. A citit teatral textul corect al moțiunii, a făcut acolade strategice și actoricești lângă litera pe care era obligat s-o descifreze sobru, și și-a dat cu stângul oratoric în dreptul bâlbâit al logicii.

Ai mei au fost, și bunicii de tată și cei de mamă, liberali în satul Sângeru. Un bunic a depășit nițel țarcul comunal, fiind recunoscut, după ce a ostenit sub gloanțe la Mărășești, ca mare patriot și ca liberal cu contacte naționale înalte, dar râmânând  în satul lui pe care l-a ridicat cum puțini mai știu. La venirea sovieticilor l-au găsit dușman al poporului și l-au expediat la Canal, unde n-a ajuns, salvat de norocul unui infarct. Norocos, bătrânul !

Liberalii lui, în care presupun că nu s-ar regăsi azi, dacă vor fi identificați cu fostul ministru Gigel, păreau mai deștepți, mai energici, cu o curgere mai vulcanică în sânge ! Mimarea teatrală a unei dureri reale – fiindcă guvernul ar trebui să cadă, nu pentru ce zice prost Gigel, nici măcar pentru etern ticălosul PSD, cât pentru anexa rușinoasă Tăriceanu – a stricat, pentru mine, un moment dureros. Scârboșenia regimului Dragnea, care a vândut cu totul România doar pentru a schimba legile care-l băgau pe el la pușcărie, trebuie să se isprăvească.

Liderul stalinist cu mustață, care și-a îndesat într-o pușcărie nevăzută partidul, e la pârnaie, dar mizeria râmâne cu toate că madam Dăncilă nu e la fel de proastă ca atunci când uita ce i-a zis Dragnea și, terorizată, se bâlbâia, intra verbal cu virgula între subiect și predicat, omora șansa de a ne auzi unii de alții în ce vrem să ne spunem. Prin glasul ei vorbea sultanul. Acum pare că și-a revenit fiindcă o femeie politică are șapte vieți, ca o pisică. Femeia asta, scăpată din haremul politic, unde posesia nu se făcea sexual, ci prin viol al demnității, a început să vorbească normal. Nenormal e că vorbește acum ca Dragnea, cu mici nuanțe de fustă.

Guvernul ei ar trebui să plece. În politică trebuie să înveți și să pleci. Nu-s convins însă că guvernul reprezentat de liberalul Gigel ar trebui să-i ia locul. Dacă Iohannis e nu doar șmecher, ci și patriot pe ici pe colo, n-ar trebui să pună în locul ”Veoricăi” pe liberalii reprezentați de  Gigel. Până la alegeri, cu obligația unei minime demnități, ar putea veni la palatul Victoria un grup de oameni cu un minim patriotism, cu un minim bun simț,  și cu priceperea necesară de a nu mai risipi banii țării.

Moțiunea de cenzură, corect scrisă și imbecil citită, fiindcă la un moment dat, ”actorul” Gigel a spus ceva de genul „trebuie să cadă acest guvern care s-a dovedit incapabil să distrugă țara”, e îndreptățită . O să verific, dar în avântul lui oratoric, așa mi s-a părut că a zis. Dar esența nu e în această bâlbă și băltoacă.

Guvernul PSD, cu anexa ALDE, trebuie să plece. Măcar pentru a reapropia de țară milioanele de români care, mulți lăcrimând, își caută supraviețuirea afară. În locul lor nu vreau să vină liberalii lui Gigel, acest Cațavencu caricatural, și nici alții care se vor măimuțări la fel.

Provizoratul unor oameni de onoare e necesar și apoi, la alegerile ce vor veni, vom vedea.

Lucian Avramescu

Parteneri