• Home
  • Editoriale
  • Lucian Avramescu: A înnebunit planeta sau a turbat doar omul?

Lucian Avramescu: A înnebunit planeta sau a turbat doar omul?

A înnebunit planeta, sau doar noi, oamenii, ne-am întors în gorile? Calapodul nu e mult diferit, așa că ne facem loc ușor în pitecantropi, monștri și urangutani, costumația cu blană venindu-ne fără cusur în grota care ne-a reprimit.

Scriu sub presiunea grețoasă și aducătoare de spaime a evenimentelor de aproape și de departe din ultimele zile. Grețoasă, fiindcă am găsit în cumintele meu laptop în care scriu poezii, cele mai porcoase și imbecile înscrisuri de care și pereții closetelor de cartier s-ar jena. Sub știrea oarecum banală că s-a vaccinat președintele țării, așa cum au făcut și alții, din țări mai mari și, cultural, mai procopsite (așa mi se părea, dar veți vedea că nu-i așa!) curg comentarii agramate, care au fost o crimă doar nimerindu-se ziua lui Eminescu, dar mai multe având o cumplită agresivitate de șanț cu lături care se scurg din intestinele minții ”scriitorilor” prin sfincterele cele mai îndepărtate de creier. Un campionat de băga-mi-aș …a și să-ți f… morții mă-tii, cu replici încrucișate, arată nu acel ”c’ est la vie”, tradus la noi în bășcălie cu ”așa e-n vie”, nici ”așa e viața”, asta ea, s-o luăm cum se află, ci o descărcare explozivă de puroi acumulat. Totul e schimonisit, o doamnă care pretinde că se dă cu parfumuri de firmă scrie că vaccinul e din fetuși morți, iar președintele s-a vaccinat cu zeamă de varză sau ser fiziologic. De unde știți, am întrebat politicos, că la mine informațiile vin mai greu, ca și vaccinul de altfel? Răspunsul a fost din dinastia scrierilor megieșe. Doamna nu știe, dar e sigură pe ce nu știe.

M-a îngrozit ce se petrece peste Ocean, cu acele figuri lombroziene – erau și două românce care ronțăiau Capitoliul – năpustindu-se haotic peste o instituție sacră a celei mai mari puteri atomice a lumii, dar și a celei mai stimabile democrații. Cum s-a ajuns ca Turnurile Gemene să nu mai fie spulberate de teroriști islamici, ci de teroriști autohtoni, găsind bună de incendiat și jefuit forma așezată a Capitoliului și depozitând în ea înțelepciunea americană? Când era!

În America și în toată lumea omul a turbat și cel de al treilea război mondial e în plină desfășurare. Mă tem că în urma lui nu va mai rămâne nimic. Și totul, trasformarea omului în gorilă sinucigașă, cu mutații severe de prostie și agresivitate, s-a făcut pe fondul acestei pandemii care pentru o bună parte din lume, nu doar pentru doi, trei descreierați, nu există. Această boală care nu e a pus pe butuci economia mondială, ceea ce nu reușea niciun război cu bombe și agenți secreți, a asasinat plăcerea turismului, a ras bucuria de a-i îmbrățișa pe cei dragi, a intrat în suflete și le-a mototolit ca pe otrepe de șters muci. Oameni blajini devin de nerecunoscut, iar fiara dănțuie pe morminte. Școala a dispărut. Dumnezeu pare că a murit în cer.

La Sângeru ninge, iar gerul cumplit, din noaptea care a trecut, arată că pământul, pe care noi, oamenii, l-am îmbrâncit în cuptoarele încălzirii globale are, el, nu omul, resurse cosmice de regenerare. Dă, Doamne, sănătate, planetei, căci oamenii își fac singuri de petrecanie, iar conservele de înțelepciune pentru situații de apocalipsă s-au isprăvit.

În aceste zile mi-au murit de coronavirus, boala care nu există pentru o jumătate din inșii planetei, doi oameni apropiați. Boala mi-a omorât și profesorul care promisese că îmi pune la loc vorbele în gât.
Vă doresc o zi optimistă!

Parteneri