Lucian Avramescu: Buni zori, prieteni!

 

Ninge la Sângeru într-o liniște ireală, de parcă n-ar mai mișca nimic pe pământ, cu excepția fulgilor de zăpadă care au luat în stăpânire spațiul întreg.

Zăpada nu se aude. E mută ca mine, numai că muțenia ei înflorește gutuii și merii și face nucul cărunt. De-atâta liniște aud – așa scria Lucian Blaga – cum se izbesc de geamuri razele de lună. Zăpada nu se aude căzând, ea nu țipă cum ar luneca o vietate în prăpastia dintre cer și pământ. Cade fără să frece spinarea aerului, cade ca o mângâiere de îngeri pe fruntea unui copil nenăscut.

Distribuie prietenilor

Am dat barba mea cu împrumut pădurii care aseară era tânără, cu negri și întunecați carpeni și jugaștri, iar acum s-au trezit albi și bătrâni ca Dumnezeu. Ninge ca o nesfârșire, ca un final de lume care a uitat de sine. Cineva pune punct la toate fără picătura unei virgule, fără trei puncte care ar putea face enigma să continue, făcând parcă definitiv și feeric sfârșitul. Aș vrea să adie vântul, dar nu adie. Aș vrea ca zăpada să tropăie din când în când ca ploaia pe acoperiș, să fie nițel simfonică, să nu se furișeze.

Părinții mei, în cimitirul satului, nu știu că ninge și nimeni nu umblă pe deasupra cu pași care să se audă și ulițele satului viu sunt neumblate fiindcă nimeni nu vrea să înceapă zăpada și să-i strice țesătura fină, albul care e mai alb ca rochia de mireasă și mai neprihănit ca vedenia de Maica Domnului în vis.

Ai mei dorm, universul tot doarme cu fața în sus, dealurile nu se mai văd, lăsându-mă singur cu zăpada care ar vrea să se depună și pe mine dar nu ies din casă spre a nu strica virginitatea ei astrală.

Buni zori, prieteni! V-o spun încet să nu ne audă zăpada care cade poate și la voi, în aceeași sfântă și incoruptibilă tăcere. Nu deschid televizorul fiindcă în el se bat, negri de supărare, politicienii și vreau să nu-i văd bătându-se pe zăpada mea. Să aveți ziua în care zăpada și-a cucerit dreptul ceresc de a luneca nestingherită spre pământ, iar noi o veghem de la geam, uimiți, cu ochii noștri, care îi ascultă liniștea.