• Home
  • Editoriale
  • Lucian Avramescu: Dă-i afară domnule Ludovic Orban. Iar dacă nu ești în stare, dă-te pe tine afară

Lucian Avramescu: Dă-i afară domnule Ludovic Orban. Iar dacă nu ești în stare, dă-te pe tine afară

lucian avramescu 2 3

Mă documentez, ca vechi ziarist, într-o speță mizerabilă, domnule Ludovic Orban, premier liberal al României. Am dat curs unei plângeri adresate redacției pe care încă o conduc de 30 de ani, prima agenție privată de știri înființată în România după 89 după ce la Revoluție am făcut Tineretul Liber ca să vină democrația la putere. N-am vrut titlul de erou al revoluției semnat de Iliescu și de nimeni fiindcă nu asta visam. Visam o lume fără bandiți politici, o țară a mea care să respire liberă și mândră ozonul codrilor ei seculari. Suntem și am rămas săraci, ca agenție de știri, fiindcă nu am vrut un leu de la stat, de la guverne, și chiar dacă mă trag, prin bunicii de tată și de mamă, din familii liberale, luptători pentru reîntregire, sub regii patrioți ai țări, n-am iertat pe nimeni ca jurnalist când l-am prins hoț, nemernic și măgar.

Înțeleg că ai necazuri, suspect fiind de covid, dar lucrezi dintr-o carantină autoimpusă la birou. Eu, care am amuțit, nu la scris, de un an, știu ce înseamnă suferința și-mi doresc să nu te înlânțuie molima care a prăpădit 5.000 de români. Fă-te bine și dacă tot ești acolo, teafăr, în biroul de premier, fără tub de oxigen în nas ca alții, rogu-te să miști câteva lucruri, fiindcă ai o armată de frecători de mangan în preajmă, inclusiv un corp de control al premierului.

Intrăm, spun cu îngrijorare specialiștii, în al doilea val, un fel de tsunamii nenorocit al coronvirusului. Ăsta mătură vieți prin Europa, iar venirea iernii, asociată cu gripa, va da aripi morții. Te-ai văicărit și ți-am dat dreptate, cât de greu a fost să procuri măști și halate și dezinfectanți fiindcă nenorociții de pesediști nu aveau pus deoparte pentru situații critice nimic. Te-am felicitat în gând că te-ai descurcat. Nu întreb cu ce preț. Socotesc doar că milogeala pe la alții care erau mai grijulii cu cămașa lor decât cu geaca altora n-a fost ușor de digerat și faptul că multă vreme am stat mai bine decât țări procopsite ca medicină și spitale te-a suit pe soclu. Ce faci acum când șpaga și birocrația pun tălpi bietului industriaș român care s-a împrumutat la bănci pentru a-și schimba tehnologia, pentru a se moderniza, producând ce produceau alții și chiar mai bine?

Acum,  acum, când zici că ai experiență, când firmele românești, pe care le ajuți, produc ele însele halate și dezinfectanți și costumele alea de cosmonaut în care stau doctorii o zi și fac pipi în pamperși, ca vai de mama lor de universitari, acum se produce cel mai criminal boicot al firmelor românești.

Îți dau un singur exemplu, domnule liberal, până nu se scoală bunicu-meu din mormânt să te strângă de gât.
De luni bune, din iunie, toate dosarele înaintate la Direcția Vămilor și la Institutul de Sănătate Publică pentru niște autorizări legale și perfect îndreptățite, ale celor zece, douăsprezece firme românești care lucrează cu alcool denaturat, ăla de nu se bea ca vodcă sau rachiu, ci bun doar pentru uciderea virusului ăsta ticălos, pe haine, pe dușumele, pe mâini, zac, acele dosare cu zeci de pagini cerute de birocrația netrebnică, în sertarele unor conțopiști. De ce? De-aia!

Trebuie să-și vândă firmele străine, turcești, marile stocuri la prețuri umflate și apoi mai vedem cu românașii. Discret, patronii români care și-au băgat pielea la saramură pentru a cumpăra tehnologie de ultimă oră, sunt chemați nu să li se respingă dosarele, ci să li se spună discret că ar fi bine să și le retragă de bună voie. O mafie nesătulă, cu aceleași personaje, transformate peste noapte din social democrați în liberali, ocupă aceleași birouri.

Vine valul doi, Ludovic Orban. Industriașul român vrea să cumpere și el cu cinci bani, cum erau pe vremuri marafeții, alcool denaturat, că UE a dat liber la acest negoț, să facă și el ieftin nu scump cum face turcul. Au aprobări de la organismele medicale și laboratoarele europene, unele prin Polonia, că produsele lor sunt fără cusur. Ce fac instituțiile din subordinea ta ca Guvern? Iau probe cu eprubeta, măsoară, se uită la limpiditate? Aș! Asta a făcut-o UE. Ele plimbă și sechestrează hârtii.

Întreprizătorul român așteaptă. Aceleași cururi late ocupă aceleași scaune, iar hoția defilează. Se vor da avize! Mai stați nițel? Până când? Până când granițele se vor închide din nou, țările intrând una după alta în carantină. Muncitorii acestor fabrici românești dau cu mătura prin hale și lustruiesc mașinile de preparare și îmbuteliere a dezinfectanților, așteptând bunăvoința celor de la Direcția Vămilor și de la Institutul de Sănătate Publică. Cine-s ăștia? Pe cine slujesc?

Sunt liberali prospăt vopsiți? Dă-i afară! Sunt vechii pesediști care n-au plecat de nicăieri de 30 de ani? Dă-i afară! Pune în loc patrioți. Iar dacă nu ești în stare, dă-te pe tine afară.

Parteneri