AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Lucian Avramescu: ”Dumnezeu abia începe să zidească lumea ” (citat din Borges)

Cel ce avea să zidească lumea modernă a prozei, marele sud-american Jorge Luis Borges, și-a păstrat nevătămată luciditatea până a murit la 86 de ani. El scrie undeva că i-a plăcut foarte tare remarca îndrăzneață a unuia pe care nu-l suporta. Dacă o modifica puțin și și-o atribuia era ceva neîngăduit de ținuta lui morală. Dacă punea citatul în ghilimele era nevoit să-l laude pe nesuferit, făcându-i reclamă. Așa că a purces, scrie el, la o stratagemă: Critică remarca la capitolul îndrăzneli imbecile și citează autorul cu pricina.

Borges este celebru prin uriașa lui inventivitate. Clădește nume de orașe inexistente, lumi dispărute care nu au exitat niciodată, filosofi care nu s-au născut, dar au umplut bibliotecile cu tomuri. Așa că-l suspectaz că și citatul de mai sus, care-mi place și mie, e al lui, fiindcă n-am dat nicăieri de numele acelui scriitor blamat.

Da, Dumnezeu pare că s-a apucat acum să facă lumea altfel, din haos și pentru haos. Nemulțumit pesemne de ce s-a ales din frumoasa zidărie logică dăruită, face lumea pe dos. Să te văd Omule, priceput în a preschimba totul, sfărâmându-l cu inteligența ta nimicitoare, ce vei face când vei avea Haos? Și vine, de la o vreme, pe banda rulantă, noua zidărie care pare făcută cu buna știință a Atoateștiutorului.

”Dumnezeu abia începe să zidească lumea ”, scrie Borges, atribuind altcuiva constatarea sa genială.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!