Lucian Avramescu: Mi-ești dragă Bianca, fată frumoasă, cu părinți născuți în limba lui Eminescu

O fiică de români, născută în Canada, dar care vorbește în acest nou acasă, limba părinților și bunicilor, a plâns învingând Invincibilul. A bătut-o pe Serena, cea care era ”monstrul mondial al tenisului”, cea pe care o visa dârdâind de emoție când era mică.

Bianca are sensibilitatea Spațiului Mioritic, gândit și desenat în idei de Lucian Blaga. S-a bucurat de victorie plângând. Râsu/plânsu nebunului de Nichita. Așa suntem noi, cei adevărați. Ne apucă plânsul bucuriei.

Mircea Eliade, singurul gânditor mondial care s-a încumetat să zidească, din cărămida culturii, muncii și talentului, Istoria Religiilor, pe care nimeni de pe pământ n-a egalat-o, fiind peste putințe, spunea, el care scria în engleză, franceză și toate limbile religiilor și Dumnezeilor lumii, că visează doar în limba română. Mircea Eliade, marele, uriașul scriitor, care m-a făcut să plâng citind Maitreyi, fiindcă el a scris și ca noi scriitorii pământeni, cărți de iubire, mărturisea că visează NUMAI în limba română.

Distribuie prietenilor

Eliade scria cărți în alte limbi, dar noaptea, dormind, creierul lui, conștientul și subconștientul, dialoga doar în limba părinților și în limba în care se născuse. N-am visat niciodată, mărturisea el într-un interviu, decât în limba română.

Îl iubesc pe Brâncuși, eu, Lucian Avramescu, fiindcă făcea mămăligă în tuci, un tuci pe care l-am văzut în atelierul lui expoziție cu care se laudă franțujii, undeva în piața culturii centrale din Paris. Și Brâncuși gândea și crea doar în limba română. Și-a donat întreaga operă poporului român care, prin academicienii lui din anii 50, au refuzat-o ca decadentă.

Ce dragă mi-e  Bianca, românca asta frumoasă de 19 ani care a bătut-o pe Serena, după ce o altă româncă, rămasă acasă, Simona, o învinsese magistral tot la tenis.

Mi-s dragi românii care biruie acasă, dar uluiesc lumea. Mi-s dragi brâncușii și eliazii și cioranii noștri care biruie afară, în lume, cei care fac universul să se laude cu ei. Mi-s dragi românii victorioși sau nevictorioși care n-au uitat limba română, oriunde s-ar găsi.

Nu te cunosc Bianca, dar mi-ești, copilă victorioasă, dragă, așa cum mi-s dragi toți cei născuți în limba lui Eminescu sau din rădăcinile ei. Faptul că tu, în Canada ta, nu ai uitat să ne zici pe nume, mă umple de dragoste și mândrie.

Am exagerat așezându-te, pe tine, tenismenă, lângă genialii poporului român victorioși afară? Le ești egală nu prin victorie, ci prin limba lui Eminescu. Cu drag, un poet de acasă,
Lucian Avramescu!