Lucian Avramescu răspunde: Sunt, azi, mai proşti cu doi la sută copiii noştri decât noi?
O statistică mondială arată că pandemia, care a bulversat școlile pretutindeni, a coborât, față de educația părinților, cu doi la sută ceea ce dă școala acum copiilor. Ca o primă consecință ar fi scăderea economică pe glob, peste ani, cu 12 la sută.
L-am chestionat pe poetul Lucian Avramescu asupra acestui subiect delicat și grav totodată. Iată câteva din răspunsurile sale:
– Cred că școala de azi nu mai e cea de ieri, nu doar din pricina pandemiei, care a făcut-o praf, ci mai ales pentru că societatea, bolnavă mai tare decât de corona , de bani, de bani, de milioane, nu mai pune preț pe învățătură. Nu toți miniștrii învățământului sunt tute – cunosc una – dar sunt, cei mai mulți, asemeni societății din care provin.
– De ce ar fi școala altfel azi?
– Am spus – nu se mai pune preț pe ea. Ai carte, ai parte! – nu se mai potrivește. Are babacu bani, român, țigan, tătar, nu mai contează. E valoarea supremă. E altfel școala nu neapărat pentru copiii îmbolnăviți de smartphonuri și tehnologie, fiindcă mereu cultura a fost asasinată de civilizație, ci și pentru că mulți profesori sunt hahalere. Pe vremea mamei, care a fost cadru didactic, profesorii și învățătorii satului erau ca preoții. Își dobândeau respectul slujind la strana sacră a învățăturii. Ce să învețe elevii de liceu de la profesoara boită ca o sorcovă care fuma în recreație, la geamul care dă în grădina mea din Sfinții Voievozi, cot la cot cu elevii ei? Ce să învețe de la un suplinitor idiot, care a rămas repetent de două ori – îl știu – pus din lipsă de cadre didactice, să predea, fugite la pensie mai iute de frica virusului? Ce să învețe în școlile care au devenit un fel de balamucuri, în care și omul de serviciu, care într-o școală pe care o știu e un bou hoț, plin de bani și ifose, având magazine proprii și așezământ turistic în Deltă, se crede îndreptățit la caitatea de dascăl și belfer? Sunt școli în ruină în timp ce vilele politicienilor urcă anual, indicând traiul unor miliardari.
– Cum e cu acest doi la sută?
– Nu cred în el fiindcă nu văd baza de calcul. De ce nu sunt mai nepregătiți cu 23, 5 la sută? Asta e ca în sondajele politice în care PSD de pildă are acum, socotit de o firmă de casă , 35 la sută, iar la vot ia 15. Sau la PNL care are 40 conform unui sondaj și iese la jumătate sau cât o ieși la vot. Nu cred că noi suntem mai deștepți cu doi la sută decât copiii noștri. Și varianta inversă poate fi valabilă. Carte însă nu se mai face. Fac carte, singuri sau ajutați în particular, puțini. Ei au stofă și nu pot trăi fără carte, ca niște imbecili cu mașini bengoase, dăruite de părinți, cu prilejul tăierii moțului.
– Consemnat de Giorgiana Radu, AMPress