Lucian Avramescu: România, întoarce-te acasă, împreună cu Regii tăi morți!

Mâine vine acasă Regina Mamă Elena, spre a fi înmormântată în țărâna regală a Curții de Argeș unde – conform legendei – a devenit fântână și izvor de apă vie Meșterul cu aripi de șindrilă, Manole, țăran și rege în felul lui.

Acum ceva vreme, cu onoruri, a fost condus spre mormântul lui de Rege, la Curtea de Argeș, fiul Elenei, Regele Mihai I de România. Nu știm unde este mormântul Regelui Decebal, fiindcă mulți – ostenind în a spune că noi suntem de când ne știm republică – au uitat să-l caute.

Regi am avut de la Burebista încoace, cu o fragmentare sinistră în vremea comunistă, când am omorât în istorie toți regii.

Distribuie prietenilor

Acum două zile, la Paris, ne-a scos iar în lumea bună, Regina Maria a Reîntregirii. Franțujii, cu toate păcatele lor de naționalism îngust, au botezat în centrul capitalei lor, lângă Tour Eiffel, un bulevard cu numele Regina Maria a României.

O colegă de scris și de odaie îmi spune că s-a săturat să scrie despre politicieni. Scrie – ca o binefacere față de sine – despre reginele mari ale țării noastre, cele admirate și iubite de Eminescu, de Enescu, de alte minți creatoare geniale ale acestui neam.

Eu, bucurându-mă de revenirea Regilor bunicilor mei în mormintele de acasă, mi-aș mai dori întoarcerea, lângă mormântul mamei sale de la Hobița, a Regelui sculpturii mondiale Constantin Brâncuși. Ce mult și-a dorit să fie înmormântat acasă. A rămas îngropat în exilul căruia îi datorează totuși Gloria.

Bun revenit acasă, Regină Mamă Elena! Poate aduci cu tine și milioanele de români vii care au fugit din țara lor. Mulți dintre ei mor neștiuți, pe cărările, nu mereu prietenoase, ale străinătății. Când veţi reveni acasă, dragi români ai voştri şi ai nimănui, în țara în care politicienii au uitat că existați și se bat între ei, arătând care-i mai priceput în uitare?

Regii, morți, își reocupă mormintele cuvenite, acasă. Majestățile lor defuncte poate trag după ele, într-un iluzoriu convoi, milioanele de români care au plecat în lumea toată și nu găsesc încă motiv să revină. Motivele ar fi mormintele. Ale părinţilor şi bunicilor, care-s Regi ai sufletului vostru.

Poate revin românii, cu o lumânare în mână, spre a-și reînmormânta Regii, fiindcă țara lor, de la Decebal încoace e o țară regală. Acum, o țară golită de populație, dar ținută în viață de un pic de suflet, care arde ca o lumânare.