Lucruri importante pe care nu le inveti la scoala de soferi
Care sunt cele mai importante lucruri pe care nu le inveti la scoala de soferi? Scoala de soferi este singura varianta prin care poti obtine dreptul de a conduce pe strazile publice. Cursurile scolilor de soferi si ulterior examenul sunt destul de simple. Desi doar 30% dintre cursanti ajung sa ia permisul de conducere din prima, majoritatea reusesc intr-un final sa devina soferi.
In principiu, pentru a putea promova scoala de soferi este suficient sa fie citit cu atentie noul cod rutier, sa fie rezolvate chestionare auto, sa se mearga la cursurile de legislatie rutiera si sa se acorde o atentie maxima orelor de condus.
Provocarea reala apare in momentul in care ai permisul de conducere in buzunar si trebuie sa conduci. Realitatea din trafic este cu totul si cu totul alta de realitatea pe care o cunosti in cadrul scolilor de soferi si te poate invata o multime de lucruri noi, pe care in scoala nu le inveti.
1. Cum sa folosesti corect frana? In principiu nu ar trebui sa fie atat de greu sa folosesti frana: apesi pe ea si masina incetineste. Franele moderne care beneficiaza de ABS au mici secrete, insa. In caz de pericol, este bine sa franezi ferm si puternic, ignorand zgomotele si pulsatia pedalei. De multe ori, pericolele nu sunt evitate prin simplul fapt ca soferii incepatori nu apasa corect frana.
2. Cum sa efectuezi depasirile? Din pacate, in scolile de soferi nu este invatat condusul mai sportiv. Atunci cand promovezi o scoala vei sti cum sa conduci incet, prudent si cel mai probabil prin oras. Realitatea de pe strada este cu totul si cu totul alta. Vei dori sa calatoresti in afara orasului si sa circuli cu o viteza mai mare. Pentru asta, trebuie sa stii cum sa efectuezi corect depasirile.. pe langa faptul ca trebuie sa respecti corect insemnele rutiere, depasirea trebuie sa se faca doar in momentul in care ai garantia ca poti ajunge in fata masinii pe care o depasesti in deplina siguranta. Pentru un plus de putere, viteza in care se afla vehiculul trebuie sa fie una inferioara.
3. Condusul pe autostrada. Chiar daca in Romania numarul autostrazilor este unul destul de mic, orice sofer ajunge sa conduca pe strazi de mare viteza. Scolile de soferi nu invata modul in care se poate conduce pe aceste strazi. Este bine sa te asiguri ca ai mereu suficient spatiu fata de masina din fata ta si sa tii tot timpul ambele maini pe volan. Cel mai important la viteze mari este sa ai control asupra automobilului pe care il conduci.
4. Condusul pe zapada. De asemenea, printre lucrurile pe care nu le inveti in timpul scolii de soferi este cum sa conduci pe zapada. Cel mai adesea, cursurile sunt tinute pe carosabil uscat, asadar, multi incepatori se lovesc de probleme serioase in momentul in care primul strat de zapada ajunge pe strada. Atunci cand carosabilul este alunecos, cea mai buna abordare este sa se circule incet si sa se foloseasca foarte mult frana de motor.
5. Cum treci prin balti? Atunci cand ploua este foarte probabil sa ajungi sa treci prin balti. Daca sunt pietoni, riscul de a-i stropi este foarte mare. O regula de baza este aceea de a incetini atunci cand dai de o balta, insa nu trebuie sa franezi niciodata direct in balta.
Dupa ce ai permisul de conducere in buzunar, este foarte important sa iti pastrezi calmul si sa acorzi atentie tuturor lucrurilor din jurul tau. Realitatea din trafic este de multe ori foarte diferita de realitatea scolilor de soferi si este posibil sa te faca sa fii agitat.
Este foarte important ca imediat ce ai permisul de conducere sa conduci cat mai mult, deoarece este ca si mersul pe bicicleta: odata ce ai invatat sa conduci foarte bine o vei face in mod natural.