Macron critică  PPE pentru că nu l-a exclus pe Viktor Orban şi merge pe sancţiuni minimale

Macron critică ”logica de clan” a PPE pentru că nu l-a exclus pe Viktor Orban
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat vineri ”logica de clan” de care în opinia sa ar fi dat dovadă Partidul Popular European (PPE) prin aplicarea doar a unei sancţiuni mininale premierului ungar Viktor Orban pentru încălcarea statului de drept, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Sunt adeptul clarităţii şi nu mi se pare că ar fi foarte clar”, a spus Macron în faţa presei după terminarea Consiliului European de primăvară. ”Pentru că nu am înţeles foarte bine dacă după următoarele alegeri (europarlamentare) parlamentarii lui Viktor Orban vor fi sau nu în rândurile PPE’. ‘Această decizie seamănă izbitor cu toate deciziile deja luate în astfel de situaţii ani la rând, adică să fie privilegiată logica de clan în faţa forţei ideilor”, a spus preşedintele francez.

În contextul apropierii alegerilor europene, unele partide din PPE s-au temut că o excludere a Fidesz-ului ar risca să adâncească diviziunile dintre Estul şi Vestul UE şi mai ales că Orban s-ar putea alia în viitorul Parlament European cu formaţiuni de extremă dreapta cum ar fi Liga vicepremierului italian Matteo Salvini.