• Home
  • Știri
  • MAE, reacție după moartea lui Navalnîi: O pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice

MAE, reacție după moartea lui Navalnîi: O pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice

mae atentionare de calatorie 1

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

„Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.

În 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.

Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanțe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtășim durerea lor și suntem solidari cu cei care au admirat și sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Parteneri