MAE salută celebrarea Zilei NATO în România

 

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie 2017, a Zilei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în România, potrivit unui comunicat remis AMPRESS.

„România acordă o atenţie specială consolidării NATO, pe baza unei relaţii trans-atlantice puternice, şi va continua să participe activ la formularea şi implementarea politicilor aliate.

Distribuie prietenilor

Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varşovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internaţional, marcat de incertitudine şi numeroase provocări. Progresele semnificative obţinute în implementarea acestor decizii evidenţiază determinarea şi capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de provenienţă. Ele confirmă, totodată, importanţa parteneriatului strategic între NATO şi UE, care împărtăşesc nu numai valori, dar şi obiective comune, a căror îndeplinire depinde de o cooperare strânsă între cele două organizaţii, bazată pe principiul complementarităţii şi al valorii adăugate pe care o poate aduce fiecare dintre ele.

România rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar şi un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea ameninţărilor provenite din vecinătatea estică, cât şi a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare şi apărare, cât şi în ceea ce priveşte proiectarea stabilităţii dincolo de graniţele aliate. România continuă astfel să îşi consolideze profilul de aliat de încredere şi respectat construit în cei treisprezece ani de apartenenţă la NATO.

Contribuţiile la implementarea prezenţei aliate înaintate în zona Mării Negre, precum şi în Polonia, participarea la operaţiile şi misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova şi ţărilor partenere din Balcanii de Vest reprezintă dovezi că România îşi îndeplineşte fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarităţii aliate şi împărţirii echitabile a responsabilităţilor între statele membre. În acest spirit, România a decis ca în 2017 să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliaţi la Summit-ul din Ţara Galilor.

Ministerul Afacerilor Externe aduce cu acest prilej un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenţi în teatrele de operaţii aliate, şi care prin profesionalismul şi jertfa lor au contribuit în mod esenţial la prestigiul României în cadrul NATO.”, arată comunicatul citat.

AMPress