• Home
  • Știri
  • Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene. „Știm că Ucraina este prioritatea, dar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova”

Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene. „Știm că Ucraina este prioritatea, dar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova”

maia sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene.
Sandu, care a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, a argumentat spunând că „există activități destabilizatoare” întreprinse de Rusia împotriva țării sale.

„Am cerut supraveghere aeriană și sisteme de apărare. Înțelegem că Ucraina este prioritatea, dar sperăm să primim și noi unele capabilități”, a spus ea într-un interviu acordat agenției Reuters, potrivit antena3.ro.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării și relații tensionate cu Rusia, care menține o prezență militară în regiunea separatistă Transnistria.

Administrația pro-occidentală de la Chișinău a susținut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse și a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat și că Guvernul de la Chișinău a inițiat discuții cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând și negocieri separate, la nivel bilateral, cu națiuni aliate.

Potrivit Chișinăului, Rusia încearcă să destabilizeze țara prin exercitarea influenței sale asupra mișcării separatiste care este activă în principal în Transnistria.
Sandu spune că, până în prezent, tentativele în sensul destabilizării au eșuat.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din R.Moldova și partide pro-ruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului și Președinției. Nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am putut menține stabilitatea”, a precizat președintele Republicii Moldova.

Parteneri