• Home
  • Știri
  • Maia Sandu: „Securitatea Europei se joacă în Moldova”

Maia Sandu: „Securitatea Europei se joacă în Moldova”

maia sandu

„Cu trei decenii în urmă, moldovenii au ales libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm cu hotărâre spre Uniunea Europeană”, a scris pentru Politico președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a avertizat că odată ce Rusia a invadat Ucraina, Moldova s-a confruntat cu costurile foarte ridicate ale războiului, care riscă să deraieze țara de pe calea integrării europene și să slăbească securitatea Europei.

„Dar odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri ridicate ce amenință să ne deraieze de pe calea aleasă de noi, slăbind securitatea Europei”.

După ce Chișinăul a implementat o serie de reforme dificile în condițiile complicate ale situației geopolitice, în luna iunie, UE a oferit Moldovei statut de țară candidată la aderarea la UE. „Dar în loc să ne bucurăm de beneficiile unei integrări europene mai profunde, moldovenii se chinuie să facă față unei crize energetice acute, o recesiune economică severă și amenințări uriașe” la adresa securității țării.

Multe dintre statele europene („dacă nu chiar toate”) se confruntă cu probleme serioase în privința aprovizionării cu electricitate, „dar [problemele] noastre sunt existențiale”, a scris Maia Sandu, potrivit digi24.ro.

„Moștenirea dependenței totale de Rusia pentru gaz și electricitate” și eșecul guvernelor care s-au succedat la putere de a diversifica sursele de aprovizionare amenință supraviețuirea economică a Republicii Moldova.

Mai mult aici

Parteneri