Margareta și Nicolae, împreună

 

Regele Mihai I al României și-a adunat, lângă mormântul de la Cutea de Argeș, la sorocul pomenirii celor 40 de zile de la săvârșire, urmașii. Prin împărtășanie – spune un preot – Regele i-a iertat pe toți și s-a împăcat cu toți.
Lume multă în fața Catedralei din Curtea de Argeș. Pășește printre oameni, primul venit, nepotul Nicolae. Poartă o barbă care-l face asemănător familiei din care se trage. Zeci de cameramani îi taie calea și-l filmează până la intrarea în sfântul lăcaș. Vine apoi Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, fiica Regelui, cea desemnată pe primul loc să apere Coroana României, țară devenită republică după instalarea armatei sovietice aici și rămasă republică și după căderea (parțială, spun mulți) a comunismului. Margareta dă mâna cu oamenii care stau pe margini și le mulțumește că-s aici. E îmbrăcată în negru. Intră în biserică. Merge la fiul surorii ei, fostul principe Nicolae și cei doi se îmbrățișează și se sărută pe obraji. Familia Regală se rânduiește în dreapta, aproape de altarul cu catapeteasmă aurită, icoane și portrete de sfinți. Îmbrățișarea dintre mătușă și nepot are în ea toată căldura unei primejdii care a trecut, dar i-a fulgerat pe amândoi. Regele i-a iertat pe toți, inclusiv pe cel care-i era și i-a rămas și în cer, nepotul iubit. Majestatea Sa Margareta, prima în ordinea succesiunii, decisă de Suveranul care s-a stins, la o coroană care a fost furată de comunism, ca și tezaurul rămas la Moscova, dă poate un semnal. Dacă, printr-un noroc istoric, România se întoarce la ceea ce au reușit Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, cu prețul jertfei a sute de mii de tineri ostași, acum o sută de ani, dacă scurta istorie republicană se încheie, Casa Regală are urmași. Margareta și-a sărutat, în văzul lumii, nepotul. El, sunt convins, în timp, își va reocupa poziția pe care-l așezase bunicul său, iar titlul de principe îi va fi redat chiar de mătușa sa, Margareta, Custode al Coroanei și prima îndreptățită să împlinească voia tatălui său.
Blând în regalitate, omenos și modest, creștin ortodox în credință, cel care a trăit în exil ca un martir, Regele Mihai I, și-a adunat familia laolaltă, sub văzul a sute de români care au înfruntat gerul și iarna spre a fi la Curtea de Argeș. E un semn regal care vine pe o secetă de omenie și o furie politică oarbă care macină țara în anul centenar al Marii Uniri.