Marketingul online, utilizat la scara larga atat de branduri mai mici, cat si de branduri mai mari, atat la nivel national, local sau chiar global, este o tehnica de promovare a produselor si serviciilor pe Intenet extrem de populara si, am putea spune, accesibila oricui (prin raportare la buget si scopurile setate).
Bugetele de marketing online pot diferi de la anvergura unei campanii la alta, in functie de instrumentele, modalitatile, tacticile si strategiile abordate in procesul de promovare s.a.m.d.
Cu alte cuvinte, desi vorbim de o tehnica de promovare in sine, marketingul virtual este mult mai mult decat atat, el insumand o intreaga diversitate de activitati conexe, putand afirma faptul ca e-marketingul implica, de fapt, o multitudine de servicii integrate.
Iata de declara reprezentantii iAgency.ro, specialisti in marketing online si Search Engine Optimization (care, la randul sau, este o tehnica de marketing digital), despre acest subiect:
„O agentie de marketing online moderna trebuie sa inteleaga toate canalele si instrumentele de promovare digitala. Daca brandul tau nu este prezent pe Facebook si pe alte retele sociale, pierzi sansa de a construi relatii importante cu oamenii care conteaza cel mai mult pentru afacerea ta: clientii tai. (…) Spre exemplu, campaniile AdWords si PPC iti pot aduce trafic instant, chiar daca afacerea ta este la început de drum. De aceea, deseori ele pot fi atat un boost, cat si o modalitate de sustinere a eforturilor de promovare.”
In functie de tendintele Internetului dintr-o anumita perioada, o strategie de marketing online poate acoperi diverse servicii integrate. In prezent, un astfel de plan an trebui sa aiba in vedere:
Relevanta si calitatea continutului
UX (User Experience) presupune ca site-ul sa fie usor de navigat, oferind o interactiune pozitiva potentialului client. Continutul trebuie sa fie atractiv, util, iar site-ul sa aiba un design „prietenos”.

Generarea de lead-uri
Atragerea vizitatorilor cu adevarat interesati de oferta ta, care au calitatea de a fi transformati din potentiali clienti in clienti efectivi, reprezinta un aspect ce trebuie analizat atat din punct de vedere demografic, cat si in ceea ce priveste comportamentul publicului tinta pe Internet etc.
Optimizarea SEO
Crearea de backlink-uri, prin asociearea brandului in cauza cu alte site-uri puternice, ajuta la cresterea brand awareness-ului si incasarilor, reprezentand un alt aspect pe care un plan de marketing online ar trebui sa-l aiba in vedere.
Optimizarea site-ului pentru dispozitive mobile
Accesarile si tranzactiile efectuate prin intermediul smartphone-urilor, utilizand motorul de cautare Google – numarul 1 in Romania si in lume – au crescut exponential odata cu dezvoltarea tehnologiei. Astfel, in ziua de azi, efectuarea acestor actiuni in versiunea desktop a unui site a trecut oarecum pe plan secund. Drept urmare, inca un aspect esential este optimizarea site-ului astfel incat acesta sa fie mobile-friendly din toate punctele de vedere.
Prezenta in social media
Retelele de socializare au devenit, in ultimii ani, canale de e-marketing extrem de avantajoase. Atat ad-urile platite, dar mai ales mentinerea comunicarii cu publicul tinta printr-o pagina de Facebook, Twitter, Instagram sau, mai nou, TikTok pot contribui considerabil la succesul oricarei afaceri.