”Marșul nesimțiților” sau nesimțirea politicii?

Citesc, matinal, ce scriu cetățenii despre mișcările stradale din seara trecută, cutremurând  centrul Capitalei. Mă opresc asupra celor care înfierează cu mânie proletară protestul, numindu-l ”marșul nesimțiților”, ”mâna de derbedei plătiți” și altele asemenea: ”O generație degenerată.Punct” (Stan Popa). ”Marșul de căcat al unor căcați” (Gont George, fără poză și identitate).

Citesc și câteva postări, replici la declarația doamnei Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD, fost și, probabil, viitor ministru al Educației, care s-a plâns televizistic că demonstranții  strică imaginea României. Transcriu primele două replici:

Gina Simion Pai, bre, in ce tara din lumea asta s-a mai intamplat ca partidul de la guvernare sa-si schimbe propriul prim-ministru si Guvernul de doua ori intr-un an! Instabilitatea voi ati transmis-o,nu protestatarii! Si ei,si noi toti,nu mai vrem corupti,puscariabili,coruptie in fruntea tarii,nu mai vrem! E greu de inteles?!

Eduard David …și coruptă doamna Andronescu ! Vorbiți până la capăt …aveți vreo jenă ? Iar cei de afară nu au nevoie de mesajul celor din stradă , pentru a cunoaste crunta realitate . Mesajul i-l tot trimiteți voi, prin incapacitatea voastră de a performa în actul de guvernare ,comparativ cu „performanțele „clare ce le aveți în a jefui și devaliza astă națiune. Ordinarilor !

Comentariile – n-am stat să număr câte-s pentru și câte contra – impart lumea în două, ceea ce nici nu-i rău, fiindcă am trăit ani mulți cu o singură opinie care venea de la un singur om și opinia aceea devenea lege. Ce e rău acum e că, la nivelul puterii, ea a încăput toată, din nou, într-o singură mână. E falsă ideea că ne conduce PSD. PSD e și el o turmă timorată, cu mici excepții, condusă cu rânjet forte de un singur om care i-a biruit pe toți, mai hoț decât toți hoții la un loc. I-a bătut la rând pe cei din partid și din afara partidului. Și-a ștrangulat și o va face în continuare, orice  demnitate vie din partid. E grav  că l-a bătut pe Iohannis, devenit un fel de Tudose doi, leșinat înainte de a se sui pe baricadă, cu izmenele maronii?  E grav că  de mâine își pune justiția lui, miliția lui, securitatea lui, și că a bătut poporul român, care – culmea – i-a dat, printr-o bucățică a lui, această uriașă forță, l-a făcut ce e.

Ce concluzii să trag din lectura comentariilor? Las cititorul, ”imparțial” ca tot românul, să judece și să decidă ce se petrece cu noi, ca țară, dacă nu cumva nu mai suntem decât o iluzie .

Lucian Avramescu