• Home
  • Prima
  • Masacrul terorist de la Viena, soldat cu 4 morți și 22 de răniți, pus în seama serviciilor secrete vândute rușilor

Masacrul terorist de la Viena, soldat cu 4 morți și 22 de răniți, pus în seama serviciilor secrete vândute rușilor

atac viena

Masacrul terorist de la Viena, soldat  cu 4 morți și 22 de răniți și realizat de un singur autor, un tânăr de 20 de ani abia ieșit din închisoare pentru viziuni jihadiste, este pus de presa austrică în seama serviciilor secrete slabe sau vândute rușilor. Sunt aduse argumente de natură economică, relațiile strânse, prea strânse cu Moscova devenind un punct slab pentru UE.

Masacrul, făptuit cu o armă Kalașnikov, a avut loc luni seară, în jurul orei locale 20, în centrul Vienei. Atacatorul, care jurase credință ISIS, a fost ucis de poliție. El este un tânăr de 20 de ani, cu cetățenie dublă – austriacă și macedoneană, familia sa fiind de origine albaneză. El fusese condamnat în aprilie 2019 la 22 de luni de închisoare pentru radicalizare, dar a fost eliberat după doar 7 luni pentru că a beneficiat de prevederile favorabile ale legii privind delincvența juvenilă.

Presa austriacă, vehementă la adresa serviciilor secrete, spune că încă din detenție, jihadistul căuta muniție pentru un Kalașnikov, iar o țară vecină anunțase prin serviciile ei de spionaj că acest atac poate avea loc și trebuie oprit. N-a fost oprit. Se fac anchete asupra legăturilor, dar până acum rămâne un singur atacator singuratic, negăsindu-se fire care să ducă la alte piste de investigare.

D. Dumitru, AMPress

Parteneri