Medic italian: Virusul nu privește pe nimeni în ochi. COVID-19 este un virus multiorgan: nu atacă numai plămânii, ci și creierul, inima, pielea și tractul gastrointestinal
Un interviu eveniment, deosebit de interesant, realizat de cotidianul “Il Giornale”. Acesta a discutat cu Prof. Dr. Antonio Gasbarrini, director de medicină internă și gastroenterologie la Policlinica “Gemelli” din Roma, care a explicat cum COVID-19 atacă sistemul gastrointestinal în până la 30% din cazuri, care sunt simptomele și, mai ales, ce s-ar putea întâmpla peste câteva luni, scrie rador.ro, potrivit doctorulzilei.ro.
COVID-19 este un virus multiorgan: nu atacă numai plămânii, ci și creierul, inima, pielea și tractul gastrointestinal, despre care se vorbește puțin, dar reprezintă o “cale” de acces importantă pentru virus, a declarat, într-un interviu exclusiv, Prof. Dr. Antonio Gasbarrini, directorul unității de medicină internă și gastroenterologie de la Policlinica “Agostino Gemelli” din Roma, care este, totodată, directorul departamentului de științe medicale și chirurgicale al spitalului, precum și profesor de medicină internă la Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Roma. În Italia, este printre primii care au realizat transplantul de fecale pentru a restabili microbiota intestinală.
Reporter: Care sunt daunele pe care virusul le aduce sistemului gastrointestinal?
Antonio Gasbarrini: Acest virus are un receptor care este prezent atât în sistemul respirator, cât și în sistemul gastro-intestinal. Nu este o coincidență că, odată intrat pe cale orală, unul dintre organele care îl elimină cel mai mult în timp este sistemul digestiv. Până la 10-12 săptămâni după o infecție cu COVID, intestinul continuă să elimine fragmentele virale. Este ultimul organ care elimină virusul după vindecare. Intestinul este un mare rezervor, în care Coronavirusul este capabil să crească și să se reproducă.
Reporter: Care sunt simptomele?
Antonio Gasbarrini: Din cauza permanenței sale, chiar și în intestin, poate provoca afecțiuni gastro-intestinale: cele mai frecvente sunt legate de colonul iritabil care se manifestă prin umflătură, dificultăți de evacuare și diaree, care poate dura chiar și 8-10 săptămâni după ce s-a contractat infecția.
Reporter: Cine atacă cel mai mult?
Antonio Gasbarrini: Virusul nu privește pe nimeni în ochi: cea mai grea simptomatologie, însă, o provoacă persoanelor în vârstă, fragile și cu alte patologii. Nu este o coincidență că majoritatea persoanelor spitalizate și cu probleme majore sunt, în special, persoane cu o anumită vârstă, care au multiple boli, sunt obeze, diabetice sau hipertensive. O serie de factori de risc fac mai sensibilă dezvoltarea bolii în manieră mai gravă.
Reporter: Au fost descoperite multe cazuri?
Antonio Gasbarrini: Între 10% și 30% dintre persoanele care au o infecție cu COVID-19 pot avea afecțiuni gastrointestinale, uneori foarte ușoare, alteori mult mai deranjante. La unele persoane, aparatul gastrointestinal este singurul organ care este afectat și manifestă diaree ca singurul simptom de infectare cu COVID-19.
Reporter: Ce este hepatita de la COVID-19?
Antonio Gasbarrini: COVID poate provoca leziuni hepatice dovedite de transaminaze: am avut pacienți cu insuficiență hepatică care se explicau doar cu infecția cu COVID. Acest virus nu afectează numai sistemul respirator, ci și sistemul digestiv și, în special, atât “tubul”, prin urmare sistemul gastro-intestinal, cât și ficatul.
Reporter: Boala lasă urme în intestin?
Antonio Gasbarrini: Intestinul este sediul sistemului imunitar: observăm că există persoane care, după două-trei luni de la vindecarea completă a infecției, continuă să aibă tulburări gastro-intestinale, dezvoltând un fel de intestin iritabil. Înainte de infecție se simțeau bine, s-au vindecat de COVID, dar intestinul a rămas iritabil. Există un sindrom post-infecție cu COVID, care durează mult timp. În cadrul acestui sindrom pot exista leziuni pulmonare cu fibroză pulmonară secundară, înseamnă că virusul a dispărut, dar plămânul a fost deteriorat. Acum, observăm că există și un sindrom intestinal post-COVID. Întregul sistem imunitar intestinal, foarte stimulat de virus, are nevoie de mult timp pentru a se recupera. Chiar dacă a dispărut, inflamația a crescut și rămâne așa timp de multe luni.